DruštvoStari Niš

(VIDEO) Manastir Svete Trojice u Gabrovcu je i spomenik istorije

Manastir Svete Trojice u Gabrovcu podignut je početkom XIX veka na temeljima manastira Presvete Bogorodice iz XIII veka.

Po predanju, manastir Presvete Bogorodice podigli su Nemanjići, a car Dušan je u njemu pričestio svoju vojsku 1330. godine, neposredno pre bitke kod Velbužda.

Današnji hram podignut je u vreme niškog mitropolita Grigorija 1833. godine, a ktitor manastira bio je ugledni niški trgovan kir Kosta Todorović.

Manastir je razoren u vreme niške bune 1841. godine. Ovaj manastir je pred oslobođenje Niša 1877. godine bio stecište zaverenika niškog komiteta koji su predvodili Nikola Rašić i prota Petar Ikonomović. Oružje koje je tajno prenošeno iz Srbije u periodu od 1874. do 1877. godine sakrivano je u manastiru.

Crkva je obnovljena 1873. godine, kada je dograđen drveni trem, a Crkva freskopisana.

Na južnoj strani zapadnog zida nalazi se portret kir Koste Todorovića. 31. oktobra 1909. godine, na molbu meštana sela Gabrovac, manastir je pretvoren u parohijsku Crkvu, odlukom Svetog arhijerejskog sabora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com