Društvo

Igrači ansambla “Branko” dobili od Grada opanke

Srpske opanke sve je teže naći i imaju visoku cenu na tržištu, zbog toga sve veći broj folklornih društava ima potrebu za donatorima.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poklonila je više od 30 opanaka Folklornoj grupi “Branko” proizvedene u svrljiškoj Opančarskoj radnji “Peka”.

Grad Niš u saradnji sa Opančarskom radnjom “Peka” iz Svrljiga, donirao opanke za mlađi uzrast Folklornog ansambla “Branko”.

Predaja “opančića” je obavljena Parohijskom domu niškog Sabornog hrama, kojoj je prisustvovao starešina protojerej-stavrofor Branko Cincarević.

“Imali smo zahtev od naših kulturno-umetničkih društava koja okupljaju veliki broj dece u dijaspori, pre svega u Austriji. Posle mog boravka u Beču i saradnji sa njima i prvoj tranši opanaka iz ovih krajeva u Beč, došli smo na ideju da pomognemo našim mališanima u Nišu, koji se bave foklorom“, rekla je Sotirovski.

Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla “Branko” Marijana Cvetković Kesar, kaže da su mali “Brankovi” igrači do sada igrali u balatankama, što je predstavljalo problem.
Sada je nošnja kompletirana, a mladi igrači će imati priliku da pokažu svoje umeće na predstojećoj Svetosavskoj akademiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com