#AKCIJE

(VIDEO) Bomba sa gradilišta uništena u kamenolomu u Zaplanju

Avio-bomba pronađena na gradilištu Naučno-tehnološkog parka uništena je u kamenolomu koji se nalazi između sela Sopotnica i Kaletinac, na obroncima Suve planine.

Stanovnici sela na području opštine Gadžin Han na čijoj teritoriji se nalazi kamenolom, kazali su za naš portal da se detonacija čula u 13.57 časova, a prethodno je oko 11 časova tim krajem prošao konvoj u kome se osim kamiona sa eksplozivnom napravom nalazilo i nekoliko policijskih i vojnih vozila, vozilo Hitne pomoći i vatrogasno vozilo, a sati kasnije začula se eksplozija.

Detonacija se čula ne samo u Kaletincu i Sopotnici, već i okolnim selima, Gornjem i Donjem Dušniku, Šebetu, Donjem Dragovlju i Ličju.

Luka Čaušić, pomoćnik ministra MUP-a i načelnik Sektora za vanredne situacije; Foto: Niške Vesti/B.Lj.

„Čula se baš jaka eksplozija. Podsetilo nas je na bombardovanje 1999. godine. Tako su se čule eksplozije u našem selu, kada su bombardovali Niš i Leskovac“, rekla je za naš portal stanovnica Sopotnice. Meštani su kazali da je ovo prvi put da jedna bomba bude uništena u tom kamenolomu, a mnogi smatraju da je sada to učinjeno jer u blizini kamenoloma nema kuća i vikendica, a put koji tu prolazi je slabo prometan. Kaletinac je inače rodno mesto najpoznatijeg srpskog vojnika izviđača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo. Luka Čaušić, pomoćnika ministra Ministarstva unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, rekao je danas, pre početka uklanjanja bombe, da je reč o visokorizičnoj akciji jer je reč o velikom neeksplodiranom ubojnom sredstvu, težine 1.000 kilograma, od kojih je 430 kilograma eksplozivnog punjenja. „Po nekim podacima ona je lansirana 27. maja 1999. godine. Ušla je u zemlju pod velikom kinetičkom energijom i brzinom. Nalazi se na metar i po dubine. Pretpostavka je da je gađana kasarna Knjaz Mihajlo u neposrednoj blizini Naučno-tehnološkog parka“, rekao je Čaušić.

Prema njegovim rečima, avio bomba je najpre neutralisana, potom utovarena i transportovana. Na deaktiviranju bombe, kazao je Čaušić, radio je jedan pripadnik odeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata Sektora za vanredne situacije pošto je svetska praksa da što manje ljudi bude u samoj blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva.

Na fotografijama koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo medijima, vide se da je avio-bomba dužine četiri metra, nakon što je neutralisana, uz pomoć kašike bagera utovarena u kamion čija je prikolica bila napunjena peskom.

Zbog uklanjanja bombe stanovnici naselja Stevan Sinđelić jutros do sedam časova morali su da napuste svoje domove i da sa sobom povedu kućne ljubimce.

Prema podacima Sektora za vanredne situacije evakuisano je 1.300 ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Jao sad kad krenu kreteni i seljacine da kukaju oko eksplozije!!! Pa sta je trebalo da je detoniraju u Tvrdjavi! Cuj podsetilo ih na bombardovanje! Botovi zutih!

  2. Ma mogli su čak i u Bugarsku da je odnesu i detoniraju, nisu morali tako “blizu” Niša!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com