Region

VIA MILITARIS – nova turistička destinacija biće predstavljena u Nišu

U Hotelu Tami Residence, u petak 25. septembra, sa početkom u 9 časova, biće održana završna konferencija projekta „Via Militaris-Koridor za održivi razvoj turizma”. Ovaj projekat  je kofinansiran od strane Evropske Unije, kroz INTERREG-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. On predstavlja zajedničku inicijativu RRA Jug i AER Kostinbrod, za održivi turizam u prekograničnom regionu Srbija-Bugarska.

Projektni tim naporno je radio na sprovođenju projektnih aktivnosti i promociji turizma u regionu Via Militaris u vremenima kada se svet suočio sa razarajućim posledicama pandemije COVID-19, a posebno sektor turizma koji je među najteže pogođenim.

“Naš zajednički projektni tim i više od 50 učesnika iz sektora turizma, lokalnih samouprava, kulturnihi obrazovnihinstitucija i malih i srednjih preduzeća iz Srbije i Bugarske pokazali su u praksi da uz ličnu odgovornost, međusobno poverenje i solidarnost možemo i dalje putovati i sarađivati, čak i u vreme pandemije”, ističu u RRA Jug.

Bogat prirodni, kulturni i istorijski potencijal, zaštićena područja, rezervati prirode, tradicionalna jela i sela, mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, gastronomske manifestacije. Sve ovo je samo deo onoga što područje regije Via Militaris poseduje. Stari rimski put i vekovna veza između istoka i zapada bio je inspiracija za projekat prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, koji uz podršku Evropske unije stvara mogućnost za održivi razvoj turizma u ovom regionu.

“Našom konferencijom dajemo doprinos i obeležavanju Svetskog dana turizma koji se od 1980. svake godineslavi 27. septembra. 2020-tagodina je proglašena Godinom turizma i ruralnog razvoja, pa koristimo ovu priliku da promovišemo ruralna područja duž Via Militarisa, njihovo jedinstveno prirodno i kulturno nasledje koje predstavlja veliki potencijal i mogućnost za stvaranje radnih mesta na način koji zaista koristi stanovnicima i ekonomiji ovog područja”, navode iz projektnog tima.

Kada se na sva prirodna bogatstva ovog podneblja doda raznolikost običaja i kulture života u Srbiji i Bugarskoj, sve ovo može postati i opstati kao izvor ekonomske koristi za stanovništvo i region, kroz koji kao tranzitno područje na godišnjem nivou prođe skoro tri miliona putnika.

 

„Projekat je okupio mnogo entuzijasta sa obe strane granice – od onih koji promociju turizma na Via Militaris području rade potpuno volonterski, malih turističkih agencija koje se bave isključivo avanturističkim turizmom i velikih tour operatera koji dovode na stotine putnika iz Bugarske u Srbiju, seoskih gazdinstava iz regiona koja žele da se bave turizmom ili se već bave u određenom stepenu, do predstavnika turističkih organizacija i lokalnih samouprava iz regiona koje treba da brinu o regulativi i razvoju infrastrukture za turizam u regionu“ .

Realizatori projekta zadovoljno ističu da će rezultat procesa biti inovativan koncept za zajedničku prekograničnu turističku destinaciju sa održivim akcionim planom, koji je atraktivan i pristupačan za turiste, konkurentan u vremenima krize, koji će očuvati i poboljšati zajedničke vrednosti i identitet srpsko-bugarskog prekograničnog područja.

PROČITAJTE VIŠE…

VIA MILITARIS nova turistička destinacija koja bogatim kulturnim i istorijskim potencijalom mami turiste

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com