Zdravlje

Vežbama do zdravlja i dugovečnosti

Međunarodni dan fizioterapeuta obeležen je i u Institutu „Niška Banja“ u Niškoj Banji. Učesnici manifestacije, uglavnom deca, vežbali su na terasi „Radona“ i tako se pridružili obeležavanju ovog dana u celom svetu koje je počelo 1951.godine.

„Osmi septembar je Međunarodni dan fizioterapeuta, a mi smo u susret ovom danu organizovali Javni čas vežbanja. Cilj obeležavanja ovog dana je da se prvenstveno istakne značaj i uloga fizioterapeuta, kao jedne od najvažnijih karika u lancu svih rehabilitacionih timova, i druga, možda i značajnija, je da se istakne da je značaj fizičke aktivnosti, od najranijeg detinjstva pa do kasnog životnog doba. Fizioterapeuti su zatupljeni u svim granama medicine od pedijatrije do gerijatrije“, kaže Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut Instituta „Niška Banja“.

Vežbali su svi. Od najmlađih do najstarijih. Zajedno sa odraslima vežbala su i deca iz vrtića „Bambi“ kao i učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“, a pridružili su se i srednjoškolci iz Medicinske i Škole mode i lepote. Vežbanju nisu odoleli ni slučajni prolaznici koji su za trenutak zastali i počeli da vežbaju sa decom.

Međunarodni dan fizioterapeuta; Foto: V.P.

Odrađene su vežbe za kardiovaskularne bolesnike, reumatska odeljenja, dok su mališanima pokazane vežbe za korigovanje deformiteta, za pravilano držanje tela, koordinaciju pokreta. Nisu izostavljene ne vižbe kao preventiva gojaznosti posebno među mlađom populacijom jer je sve više dece kod koje se zapaža gojaznost.

„Svim zdravim ljudima poručujem, da je najvažnije da makar pola sata dnevno posvete sebi, da se bave nekom od fizičkih aktivnosti, ili da bar izađu u šetnju, na čist vazduh, ili da dođu u Nišku Banju. Jer samo ako smo fizički aktivni , bićemo i pokretljivi do kraja života a to je najvažnije za kvalitet življenja“, kaže Stojadinović.

Institut Niška Banja ima 55 terapeuta, kraspoređenih u četiri objekta – „Radon“, “Zelengora“, „Terme“ i „Staro kupatilo“, a u kojima se sprovode sve terapijske procedure.

Institut Niška Banja se prvenstveno bavi prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom kardiovaskularnih i reumatskih bolesnika. Poseduje i odeljenje ortopedije gde se pacijenti reabilituju nakon operativnih zahvata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com