Društvo

Vežba Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD ove nedelje u Nišu i Leskovcu

Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu i u širem rejonu Leskovca ove nedelje se realizuje bilateralna taktička vežba obučavanja Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Nebeski most 21“.

Cilj vežbe, na kojoj učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja na taktičkom nivou tokom izvođenja humanitarnih operacija snabdevanja ugroženog stanovništva iz vazduha.

„Pripadnici padobranskih jedinica uvežbavaju taktike, tehnike i procedure prilikom izvršenja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja. Na vežbi učestvuje više od 150 padobranaca, a za izvršenje padobranskih skokova i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 „herkules“ Oružanih snaga SAD“, saopštila je Vojska Srbije.

Izvođenjem ovakvih vežbi pripadnici Vojske Srbije razmenjuju znanja i iskustva sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja i unapređuju osposobljenost za izvršenje specifičnih zadataka koji se mogu očekivati u operacijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i u multinacionalnim operacijama podrške miru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. To je sramotno i neprihvatljivo da nas vojska izvodi vezbe sa najvećim neprijateljem svetskim pa i nasim! Srbija je ovim pokazala da je spremna da udje u NATO pakt! A sto se tice 63 brigade ona samo neka se seti svojih poginulih drugara i njihovih roditelja! Srbija ide veoma pogresnim putem,izvoditi vezbu snagama zemlje koja nas je do temelja stavila i koja i dalje lobira sa teroristima na Kosovo i Metohiju,salje oružje i svoje snage!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button