Virus Korona

Veterinarski institut u Nišu povećava kapacitet laboratorije za PCR testiranje

Pomaže i "Vatrenom oku" u Beogradu

Veterinarski specijalistički institut u Nišu povećaće tokom ove nedelje kapacitet svoje laboratorije za PCR testiranje sa sadašnjih 700 uzoraka dnevno na oko 1.000, najavio je direktor instituta docent dr Miloš Petrović.

Do kraja ove nedelje laboratorija Instituta će biti opremljena sa još jednim aparatom za PCR testiranje koji je donacija grada Niša. Dodaje da je Institut proteklih dana testirao i odredjeni broj uzoraka koji su prvobitno bili upućeni u laboratoriju “Vatreno oko” u Beogradu.

“Trenutno se u Veterenarskom institutu Niš obavi oko 700 testiranja, uzoraka, na prisustvo virusa COVID 19”, kaže dr Miloš Petrović. “Krenuli smo sa radom 1.aprila i taj broj uzoraka je varirao iz dana u dan. U početku je to bilo oko 200 uzoraka, a li je vremenom, kako se povećavao broj obolelih povećavao i broj ispitanih uzoraka”.

Miloš Petrović dodaje da Institut sarađuje sa Institutom za javno zdravlje Niš ali i sa svim institucijama na jugu Srbije.

Dr Miloš Petrović, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu

“Intenzivnu saradnju imali smo i imamo sa Institutima u Leskovcu, Vranju, Pirotu, sa Domom zdravlja u Nišu, a svakako i sa Kliničkim centrom u Nišu. Trenutno radimo na testiranju uzoraka Kliničkog centra, a izašli smo u susret Kliničkom centru Srbije pa dobijemo i jedan deo uzoraka iz Laboratorije “Vatreno oko” u Beogradu. Juče smo uradili oko 700 uzoraka, danas nešto preko 600, ali se brojevi kreću od 600 do 700 na dnevnom nivou”, kaže Petrović.

Laboratorija Veterinarskog instituta u Nišu radila je u dve faze. Prva faza je bila od 1.aprila do 23.maja.To tada je urađeno 14.321 uzorak.Nakon tog datuma Institut morao da napravi pauzu u testiranju zbog servisa opreme i obavljanja pristiglih poslove iz oblasti veterinarstva, ali je odnedavno na zahtev niškog Kliničkog centra ponovo krenuo sa dijagnostikom Kovid-19.

“Oprema je visokosofisticirana i mora da se servisira nakon određenog vremena, a sa druge strane za sve vreme kovida radili smo i naše redovne poslove iz veterinarstva, a malo smo povećali i nadzor u delu veterine. Sa pogoršanjem situacije opet smo krenuli sa radom i do danas smo uradili blizu 18.000 uzoraka”, kaže Petrović.

Uzorci na analize stižu sa svih strana ali je neku vrstu prioriteta imao Klinički centar u Nišu odakle stiže i najviše uzoraka, ali se testirao materijal koji je stizao od Ražnja do Preševa.

“Radimo na dnevnom nivou, a broj pozitivnih uzoraka je varirao drastično i kretao se u rasponu do 15 posto, ali je nekada bilo i dva, tri posto, ali o tome mogu da govore epidemiolozi”, dodaje je Petrović.

On ističe da Veterinarski institute u Nišu dosta ulaga u kadrove koji je podmlađen.

“Ono čime se ponosimo je da je su svi zdravi i ako su bili izloženi velikoj količini virusa. Kadrovske probleme nemamo, a kada je reč o opremi Laboratorija bi mogla sa dodatnom opremom da povećava svoje kapacitete i grad će do kraja ove nedelje dati Institutu jedan aparat na korišćenje sa kojim bi smo povećali broj ispitanih uzoraka za 300 na dnevnom nivou i da radimo do 1000 uzoraka, ali se nadam da neće biti potrebe za tim brojem”, zaključuje Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com