Društvo

“Veseli Romi” – od orkestra do Udruženja koje čuva sećanje na Šabana Bajramovića

“Veseli Romi”, od orkestra dobre muzike, do Udruženja koje čuva tradiciju i multikuturalnost i višenacionalnost uz poštovanje različitosti. Ovo Udruženje svake godine u Nišu organizuje festival posvećen kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, ali neguje sećanje na ovog vrsnog muzičara i učestvovanjem na Nišvilu.

Prema rečima organizatora “Roma festa” Mileta Petrovića, na ovom festivalu ne učestvuju samo romi, program je multikulturalni, a svi se izražavaju kroz igru i kroz pesmu. On očekuje da će i ovaj festival biti uvršten u gradske manifestacije. Istakao je da nas i 11. festival i ove godine očekuje avgusta meseca, ali se nada, da će biti organizovan na mnogo većem nivou.

“Šabana Bajramovića svi poštuju. Među nama nema diskriminacije, a to dokazuje i podatak da smo mi čak sedam puta nastupali na Nišvillu. Sa druge strane, ni jedan romski festival nas nije pozvao. Veseli Romi su posle Šabana Bajramovića, lična karta Grada Niša”, kazao je Petrović.

On je dodao da se svake godine na festivalu dodeljuju i nagrade zaslužnim pojedincima “Zauvek Šaban Bajramović”.

Petrović je najavio i da će ove godine Veseli Romi snimiti cd za jednu inostranu diskografsku kuću.

“Potpisao sam ugovor. Na disku će se naći “balkan-džipsi” muzika. Mislim da ćemo biti jedini u Srbiji koji će snimiti lp-ploču u Parizu”, naglasio je.

Ansambl “Veseli Romi” osnovan pre više od 35 godina. Poznat je i po tome što su njegovi nekadašnji članovi pored ostalog i kompozitori nadaleko poznatog “Robot kola”, koje je neizostavno na svim proslavama i veseljima širom juga Srbije. Kroz ovaj orkestar je prošlo mnogo muzičara, blizu 50. Petrović kaže da će pokušati da okupi sve njih da se nađu makar na zajedničkoj fotografiji, jer je svako dao svoj doprinos da orkestar traje ovoliko dugo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com