Društvo

Venčići i zvončići za najmlađe. Obeležena Lazareva subota u GO Medijana

Gradska opština Medijana je, u saradnji sa Hramom cara Кonstantina i carice Jelene i Odredom izviđača “Vožd Кarađorđe” simboličnom podelom venčića, zvončića i prigodnih poklona najmlađima, tradicionalno obeležila pravoslavni praznik, Lazarevu subotu.

Podelom prigodnih poklona i druženjem sa najmlađima na ovaj dan, najveća niška opština ovaj dečiji praznik želi da učini što lepšim i veselijim, a sve u cilju očuvanja tradicije srpske istorije i kulture koju godinama neguje održavanjem različitih manifestacija.

“Povodom praznika, koji je u narodu poznat i kao Vrbica, Gradska opština Medijana je, svojim najmlađim sugrađanima, podelila 200 venčića, zvončića i knjige sa Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu”, navode iz ove opštine.

Foto: GO Medijana

Inače, Lazareva subota ili Subota Sv. pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana, bere se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle.
U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu. Lazareva subota, odn. Vrbica, dan je dečje radosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com