Društvo

Venci i pomen na godišnjicu bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca i pomenom, na Starom groblju u Nišu obeležena je godišnjica bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu.

Vence su položile delegacije Grada, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave u Nišu, Gradske opštine Palilula i predstavnici boračkih udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Nakon što se Niš uključio u martovske demonstracije i izrazio nezodovoljstvo zbog sklapanja saveza sa Nemcima, čemu je prethodio i vojni puč – 6. aprila 1941. godine u vidu bombi stigla je reakcija Hitlera na raskidanje protokola o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Već 8. aprila u ranim jutarnjim satima bombardovan je i Niš. Stradalo je više od 400 Nišlija a ranjeno oko 500.

Poginuli su sahranjeni u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde se nalazi spomen-obeležje.

Ulazak nemačkih trupa u Niš obeležio je i bunt i prkos jugoslovenskog vojnika koji je usamljen pucao iz topa na Nemce.

Borba za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana “Niška operacija”, počela je 8. oktobra 1944. godine u 8 časova, a Niš je oslobođen 14. oktobra kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i iz pravca juga i porazila nemačke trupe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com