Društvo

Venci i cveće na Spomeniku oslobodiocima Niša za značajnu godišnjicu

Povodom obeležavanja 141 godine od oslobođenja Niša od Turaka, danas su predstavnici Grada, vojske, policije, Nišavskog upravnog okruga, kao i brojna udruženja građana položili vence na Spomenik oslobodiocima na Trgu Kralja Milana.

“Naša je obaveza da se stalno sećamo onih koji su se borili u teškim vremenima i koji su nam podarili slobodu, u kojoj danas živimo”, rekla je gradska većnica Jelena Mitrovski.

Među mnogobrojnim udruženjima koje neguju tradicije oslobodilačkoh ratova, a čije su delegacije položile cveće na spomenik bilo je i niško Kolo srpskih sestara.

“Kolo srpskih sestara je od osnovanja 1905. godine spremalo bolničarke za Balkanske, Prvi svetski rat i Drugi svetski rat. Oko 3.000 bolničarki je spremljeno za Balkanski i Prvi svetski rat, i zato se mi poklanjamo senima svih onih koji su položili živote na oltar otadžbine”, rekla je predsednica Kola srpskih sestara Ljiljana Stojanović.

Pukovnik Novica Petrović, komandant Mešovite artiljerijske brigade, bio je među onima koji su u ime Vojske Srbije, uz generala Milosava Simovića, položili venac na Spomenik oslobodiocima Niša.

“Mi, pripadnici vojske i garnizona Niš sa velikim zadovoljstvom danas obeležavamo Dan oslobođenja grada Niša od Turaka. Ovo je samo jedan od velikih dana u našoj istoriji i on je prethodio svim onim velikim bitkama i ratovima koje je Srbija vodila za svoje oslobođenje. Ovaj dan, kao i oni posle njega , kao i podvizi naših predaka su nepresušan izvor za pripadnike naše Vojske, da istrajemo u izvršavanju naših svakodnevnih zadataka”, rekao je Petrović.

Grad Niš danas obeležava 141 godinu od oslobođenja od Turaka. Na ovaj dan 1878. godine Niš je oslobođen od Turaka i posle skoro pet vekova robovanja, a kasnije članom 3 Sanstefanskog sporazuma pripojen matici Srbiji. Borbe za oslobođenje Niša počele su decembra 1877. godine, a početkom 1878. godine srpska Vrhovna komanda je odlučila da se sa što većim snagama napadne Niš. U Nišu je tada bilo 5.000 turskih vojnika sa 267 topova, razmeštenih na više dobro utvrđenih položaja.

 

Srpska Vrhovna komanda je za oslobađanje Niša imala 4 divizije šumadijske i moravske vojske sa 15.000 vojnika i 100 topova. Napad je počeo 7. januara, a nakon trodnevnih borbi Turci su pristali na pregovore o predaji. Grad je predat Srbima 10. januara, a knez Milan je 11. januara 1878. godine ušao u Niš. Iste godine Niš je pripojen Kneževini Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com