Društvo

Venac oko meseca. Za astronome nije neobična pojava, za građane lepa slika

Decembar mesec i novogodišnji praznici, osim što će ostati upamćeni po lepom vremenu i vedrom nebu, a za građane Niša i po, kako su naveli “čudnoj” pojavi. Noćas su mogli da vide “oreol” oko meseca, a kako ističu u Astronomskom društvu “Alfa” prsten koji su mnogi videli oko Meseca je poznata optička atmosferska pojava.

 

To što se nalazi na slici, taj oreol se zove halo. To je optička pojava koja nastaje u atmosferi zemlje kada svetlost Sunca ili Meseca prolazi kroz tanak sloj oblaka u koje se nalaze ledeni kristali”, navode.

Halo koji nastaje na ovakav način najčešće je od Meseca udaljen približno 22 lučna stepena. Nekad se događa da kristali nisu iste dimenzije i oblika pa do prelamanja dolazi pod rugim uglom, najčešće od 46 stepeni.

“Svi optički fenomeni sa Mesecom koji nastaju, u vidu promene boje, haloa i slično, nastaju u zemljinoj atmosferi. Ništa se zapravo sa Mesecom ne dešava, već prisustvo određenih elemenata u višim, srednjim ili nižim slojevima atmosfere čine da se Mesec prebojava nekom drugom nijansom ili da dobije ovakav halo kao sa slike”, ističu u Astronomskom društvu “Alfa”.

Prema rečima prof. dr Dragana Gajića, ova pojava i nije baš dobra. Govori o tome da nam je zagađenost vazduha velika. Kada je čisto nebo, kaže, “oreol” oko meseca ne može da se vidi.

Postoji još jedna, veoma slična pojava, koja se zove mesečeva korona.

Mesečeva korona nastaje na sličan način kao halo ali ima mnogo manje dimenzije i nalazi se bliže disku Meseca. Nastaju zbog prolaska svetlosti kroz tanak sloj oblaka na velikim visinama, zbog prelamanja na kapljicama vode ili česticama prašine, dima, polena itd. Najčešće su bele boje ali u prstenu se mogu pojaviti i sve dugine boje.

Ponekad se dešava da korona i halo nastanu istovremeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com