Društvo

Veljko Toljić osvojio bronzu iz programiranja u Bugarskoj

Na Međunarodnom informatičkom takmičenju “Džon Atanasov” koje je održano u bugarskom gradu Šumenu, ekipa Srbije je osvojila šest medalja iz programiranja, a među osvajačima medalja nalazi se i mladi Veljko Toljić, učenik prvog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu koji je na ovom takmičenju osvojio bonzu. Ovaj prestižni Internacionalni turnir je održan od 21. do 25. novembra.

Srbija je ostvarila uspeh u konkurenciji od 104 takmičara u seniorskoj i 78 takmičara u juniorskoj konkurenciji.

Veljko Toljić je rodom iz Leskovca, a u svom rodnom gradu je završio OŠ “Vožd Karađorđe”. Nakon završene osnovne škole odlučio se za nastavak školovanja u niškoj Gimnaziji “Svetozar Marković”, a presudila je činjenica da u ovoj niškoj školi može da produbi svoja interesovanja iz matematike i informatike. Samo posle dva i po meseca pohađanja ove gimnazije on je školi doneo bonzanu medalju.

“Za takmičenje u Bugarskoj sam se plasirao kao član reprezentacije Srbije u programiranju čiji sam član postao još kao učenik OŠ “Vožd Karađorđe” u Leskovcu”, kaže Veljko. “Presrećan sam što sam samo nakon nekoliko meseci boravka u ovoj školi opravdao poverenje koje mi je ukazano i školi doneo bronzanu medalju. Takmičenje je bilo izuzetno zahtevno, zadaci su bilo gotovo na nivou takmičenja na Balkanijadi. Bilo je malo i treme koja je brzo nestala, već kada sam počeo da rešavam prvi zadatak”.

Veljko Toljić dodaje da su ga za ovo takmičenje pripremali Ivan Stošić i Nikola Milosavljević sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

“Jedan od razloga što sam izabrao Gimnaziju “Svetozar Marković” u Nišu za nastavak školovanja bio je i taj što nam predmete, koje su za nas ključni, predaju profesori sa fakulteta. Radili smo, ne toliko naporno, ali dovoljno dobro da sve na kraju bude krunisano medaljama”, ističe Veljko i dodaje da se sa ovim takmičenjem završila takmičarska sezona za ovu godinu i da mu predstoje pripreme za takmičenja koja ga očekuju od iduće godine.

Veljko Toljić je još kao osnovac učestvovao na nekoliko međunarodnih takmičanja za koja ga je pripremao profesor Stevica Janković iz OŠ “Vožd Karađorđe” u Leskovcu.

Marjan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu dodaje da je prezadovoljan uspehom koji je mladi Veljko postigao.

“Veljko je u našoj školi od septembra, ali nas je već obradovao lepim vestima i medaljom koju je osvojio u Bugarskoj. Verujemo u njega i njegovo znanje i svi se iskreno nadamo da će se za njega još čuti jer je pred njim još takmičenja”, kaže direktor Mišić.

Članovi srpske ekipa su birani na osnovu rezultata godišnjeg ciklusa takmičenja iz programiranja koje organizuje Društvo matematičara Srbije, a medalje sun a takmičenju u Bugarskoj osvojili Pavle Martinović, Jovan Bengin, Mladen Puzić, Matija Vukelić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadija Šebez iz novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i Veljko Toljić iz niške Gimnazije “Svetozar Marković”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button