Društvo

Veljko Đurić ili dečak koji takmičenja završava uvek sa sto poena

Veljko Đurić je učenik generacije u OŠ „Ćela Kula“ u Nišu, a do ovog laskavog zvanja koje može da ponese samo jedan đak u školi Veljka su dovele petice u dnevniku i preko 80 nagrada i priznanja koja je dobio od petog do osmog razreda. Niška javnost se sa njim upoznala u vreme održavanja Foruma mladih naučnika   kada se pojavio kao jedan od govornika rame uz rame za Đorđem Ogrizovićem koji je prošle godine proglašen za najboljeg mladog naučnika u svetu. Ponosi se zbog toga jer je jedini osnovac koji je dobio priliku da govori na Forumu od njegovog osnivanja.

Veljko se takmiči iz preko pet predmeta, a njegov san je bio da državnom takmičenju osvoji maksimalnih sto poena. San je odsanjao ovog maja kada je pobedio na republičkim takmičenjima iz biologije i istorije kao i na Internacionalnom književnom takmičenju i na Ekološkoj olimpijadi. I ne samo pobedio. Uspeo je da ospuni svoju želju i opravda nadimak „Veljko zvani 100 poena“,  jer je do pobeda stigao sa makismalnim brojem poena.

„Upravo zbog brojnih takmičenja na kojima sam učestvovao, ne samo  ove godine, već od  petog razreda, stekao sam tu laskavu titulu i priznanje da budem učenik generacije“, kaže Veljko. „Takmičim se iz gotovo svih predmeta. Od petog razreda se taj broj stalno povećavao. U petom razredu sam se takmičio iz četiri, u šestom iz pet, u sedmom iz šest, a ove godine iz četiri predmeta“.

Veljko dodaje da je na opštinskim i okružnim takmičenjima uvek osvajao masimalni broj poena, ali je ostala želja da to učini i na državnim.

„Državno takmičenje je najprestižniji nivo i na ovim takmičenjima se najteže stiže do 100 poena. Ove godine mi se san ispunio i ove godine sam na tri takmičenja na državnom nivou osvojio po sto poena koji su mi mnogo drago jer su zadaci mnogo teži“.

Za završni ispit je Veljko dobro pripremljen.

„I tu su mi pomogla takmičenja na kojima sam bio budući da sam na taj način upoznao različite predmete, ogledao se u različitim oblastima i uvek išao dalje i dalje i još dalje. Završni ispit ne vidim kao nešto strašno. Pripremam se ali bez neke veće treme i bez stresa“.

Naravno, Veljko se nada da će i ovu proveru znanja završiti sa maksimalnim brojem poena.

Osim što se takmiči, Veljko i piše.

„Pisanje je moj dečački san i postao sam autor dveju knjiga. Prva je, da kažem, kombinacija istorijskog romana i epske fantastike koju sam napisao u saradnji sa znamenitim niškim piscem Milošem Petkovićem. Moja priča se zove „Vilinska grobnica“. Drugi roman, koji radim samostalno, izlazi krajem aprila ili početkom maja i zove se „Krvavi lavirint“.U pitanju je kriminalistički roman i drago mi je da sam se ogledao i u ovom žarnu“, kaže Veljko. „Da počnem sa pisanjem kriminalističkog romana postakla me je svojim knjigama Agata Krsti koju obožavam“.

Veljko se priprema za srednju školu. Upisaće, kaže, Gimnaziju „Svetozar Marković“, prirodno-matematički smer. Dodaje da će te godine iskoristiti da bolje upozna sebe i odluči se za svoj životni poziv.

„Izbor srednje škole je jako važan“, dodaje Veljko. „Nakon toga ću nastaviti studije, ali se još uvek dvoumim jer svestranost mi ne dopušta  da se  opredelim za jednu oblast i jednu disciplinu“, kaže Veljko.

Laskavo zvanje Đaka generacije i sto poena na tri državna takmičenja i preko 80 nagrada za četiri godine Veljku daju snagu da hoda uzdignute glave i kada naiđe na nepravdu. Smatra da se malo pažnje poklanja talnetima. Ilustruje to znaimljivom pričom.

„Zamislite Ligu šampiona i fudbalera koji svom klubu donese pobedu postigavši tri gola na odlučujućoj utakmici, a onda, kada taj klub proslavlja svoj jubilej ili nagradu koju tom prilikom dobio, niko ne pomene ime igrača koji je najzaslužniji za to. Tako je i sa mladim talnetima, ne baš svim i ne baš svuda, ali se ponekad to dogodi i u vašem najbižem okruženju“, zaključuje Veljko.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com