Kultura

Veliko srce Blatnika. Dela umetnika na licitaciji za Niš!

Umetničke slike Aleksandra i Ivana Blatnika našle su se na novoj licitaciji koju organizuje Lokalna fondacija Niš.

Licitacija je otvorena do 22. januara u 12 sati, a odvija se isključivo u objavi na Facebook stranici Lokalne fondacije Niš. U ponudi su dva rada Ivana Blatnika i jedan rad čuvenog slikara i karikaturiste iz Niša Aleksandra Blatnika.

Cilj licitacije je da se prikupi 15.000 evra koje će „Trag fondacija“ sa kojom LFN sarađuje, duplirati, a zatim ta sredstva uložiti u zajednicu tako što će podržati najboljim lokalnim inicijativama u našem gradu.

Otkad znam za sebe učestvujem u humanim akcijama. Rođen sam u Nišu, ovde se školovao, red je da gradu nešto i vratim. Ova licitacija će sasvim sigurno uticati i na podizanje nivoa kulture u Nišu, koja se u poslednjih godinu dana skoro ugasila“, kaže mladi umetnik koji će uskoro predstaviti svoje nove radove na velikoj izložbi u Beogradu.

Foto: LFN

Kupovinom slika na licitaciji građani postaju donatori, pomažući na taj način svom komšiluku, gradu, prijateljima, u misiji da svi zajedno gradimo lepši i prosperitetniji Niš.

Ko bude dao najbolju ponudu, dobija sva tri rada iz umetničke kolekcije porodice Blatnik. Početna cena je 10.000 dinara“, dodaje Ivan Blatnik.

Ovo je treća licitacija u nizu koju realizuje Lokalna fondacija Niš. Prethodno je potpisani dres doskorašnjeg fudbalera Radničkog iz Niša Saše Cakija Stojanovića prodat za 12.000 dinara, a knjiga „Konstantin veliki – legenda i stvarnost“, iz lične kolekcije pisca Dejana Stojiljkovića, za 17.000 dinara.

Foto: LFN

Lokalna fondacija Niš funkcioniše uz podršku „Trag fondacije“. Nastala je sa idejom da poveže ljude različitih interesovanja i profesija, omogući građanima Niša prostor za aktivno udruživanje i obezbedi podršku za rešavanje problema u lokalnoj zajednici koje građani ne mogu sami da reše. Osnovna ideja je da spoji ljude koji imaju ideje sa društveno odgovornim kompanijama i ljudima koji imaju sredstva, vreme i znanje, da te ideje sprovedu u delo.

Ivan i Aleksandar Blatnik

Aleksandar Blatnik rođen je u Zaječaru, a živeo i stvarao u Nišu. Bio je jedan od najpriznatijih karikaturista u Srbiji, a pored toga još i dizajner, slikar grafičar i pisac. Ostvario je nekoliko stotina grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo. Preminuo je u Nišu 2016. godine.

Aleksandrov sin Ivan Blatnik, mladi je i kreativni umetnik koji se bavi karikaturom, slikarstvom i dizajnom. Kao karikaturista redovni je učesnik izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik nekoliko prestižnih priznanja. Trenutno je u završnici priprema izložbe pod nazivom „Reinkarnac&aja”, koju će posle beogradske videti i publika u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com