Kultura

VELIKO PRIZNANJE: Grand prix producentu filma “Glumčina” Oliveru Paunoviću

Dokumentarnom filmu “Glumčina” niške City produkcije, pripalo je najveće priznanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Zlatna buklija” koje se već 17. put tradicionalno održava u Velikoj Plani.

Prema rečima direktora festivala Živomira Žiće Mihailovića, film “Glumčina” producenta Olivera Paunovića i autora Vladimira Ristića, predstavlja odličan TV prikaz glumačkog lika Zorana Radmilovića.

“Slikovita i impresivna TV biografija Velikog Radovana, ili kralja Ibija, od detinjstva iz Zaječara do nebeskih dvorana u kojima još uvek odzvanja Zoranova glumačka i proročka reč. Grand prix se dodeljuje za uzbudljivo TV prikazivanje biografskih trenutaka iz životopisa Zorana Radmilovića”, obrazloženje je žirija festivala.

Producent Oliver Paunović nije krio zadovoljstvom ovom nagradom, jer je prema njegovim rečima upravo film o Zoranu Radmiloviću dokumentarno ostvarenje kojim se ponosi.

“Ovo nije prva nagrada koju je film Glumčina dobio na fesivalima dokumentarnog filma, ali je svaka podjednako važna i kruna je požrtvovanog rada koji smo mi uložili dok smo stvarali ovaj film. Napraviti film o tako velikom glumcu je bila velika odgovornost, mi smo imali hrabrosti da se uhvatimo u koštac sa tim, a sada vidimo da nismo pogrešili. City Grupa radi film o još jednom velikom glumcu, Žiki Milenkoviću, ali i o čuvenom estradnom umetniku Tomi Zdravkoviću, i očekujemo da će upravo taj film biti prikazan na velikom platnu Festivala glumačkih ostvarenja na Letnjoj pozornici u Nišu”, istakao je Paunović.

Festival dodeljuje i Grand prix za životno delo, a ove godine nosilac je reditelj Branko Kičić. Grand prix “Zlatna buklija” za produkciju dobila je RTV Republike Srpske iz Banja Luke, za ukupan rad na značajnim sadržajima TV Prva Beograd, za ukupan rad urednika, scenariste, reditelja u seriji “Za svoj grad i narod svoj”, dobila je Svetlana Miljanić RTV Novi Sad. Grand prix festivala dobili su i Ambasadori kulture svog vremena i reditelj Želimir Stojanović. Nagrađen je i film “Priča o višnji” reditelja Emilije Lilić iz Pirota.

Foto: Dejan Ilić Unuče

Festival dokumentarnog filma “Zlatna buklija“ pokrenut je na inicijativu APG “Šumadija Film“ 2006. godine. Cilj festivala je da podstakne produkciju i autore na stvaranje i negovanje dokumentarnog filma, kao jedinstvenog filmskog izraza. Festival je međunarodnog karaktera.

“Naš cilj je da popularišemo stvaralaštvo u dokumentarizmu i da afirmišemo reditelje koji su u većini slučajeva već afirmisani, ali nije na odmet da se oni ponovo dokazuju. Želimo i da afirmišemo naše mesto, Veliku Planu. Iza čitavog projekta stoji lokalna samouprava, a glavni organizator festivala je UG Plana Art”, istakao je direktor fesivala.

Završna svečanost festivala, kao i dodela nagrada, održaće se 29. aprila. Festival će pratiti izložba umetničkih slika Živomira Žiće Mihailovića. U svečanom delu nastupiće vojni orkestar Stanislav Dinički, a tokom završne svečanosti i uručivanja nagrada biće prikazani filmovi koji su u konkurenciji za Grand prix publike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com