Ekonomija

Veliko interesovanje za razgovor sa inspektorima

Neformalni susret privrednika i predstavnika inspekcijskih službi pod nazivom „Dan otvorenih vrata sa inspektorima“ održan je u prostorijama Regionalne privredne komore Niš, u organizaciji USAID Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP) i Privredne komore Srbije (PKS).

Tokom sastanka, inspektori sa dugogodišnjim iskustvom iz različitih oblasti inspekcijskog nadzora, u sklopu svojih preventivno-savetodavnih aktivnosti, u prijatnoj i opuštenoj atmosferi diskutovali su sa privrednicima o otvorenim pitanjima iz njihovog poslovanja, davali savete i preporuke za poštovanje zakona i efikasno otklanjanje eventualnih propusta u radu.

„Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, donet uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, doneo je suštinsku promenu funkcije inspekcije, koja sada ima savetodavnu i preventivnu, a ne kao nekad, prvenstveno kaznenu ulogu. Osim toga, inspekcijski nadzor sada je zasnovan na proceni rizika, planovima i kontrolnim listama, što omogućava inspekciji da utvrdi prioritete u radu i nadzoru, a privrednicima olakšava poslovanje u skladu sa zakonom. Ova reforma inspekcijskog nadzora uticala je na promenu percepcije inspektora kod privrednika, kao i unapređenje delotvornosti inspekcijskog nadzora, naročito stvaranjem uslova za koordinaciju inspekcijskih službi i drugih nadležnih organa“, rekla je Sonja Stanišić, predstavnica USAID BEP-a.

„PKS očekuje da inspekcijski organi deluju preventivno, da budu servis privrede i legalnim privrednim subjektima pomognu da efikasnije posluju.Zahvaljujući reformi inspekcijskog nadzora, inspektori sada manje vremena provode u preduzećima, što im ostavlja više vremena da se bave suštinom svog posla “, rekao je Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš.

„Od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru izvršili smo oko 630  savetodavnih poseta i primili oko 530 izveštaja o samoproveri. Trudimo se da pomognemo i savetujemo, a kada naiđemo na neki propust, utvrđujemo stepen rizika u skladu sa jasnim kriterijumima u kontrolnim listama. Nije nam cilj da odmah sankcionišemo uočene propuste. Veoma nam je drago što osećamo promenu stavova privrednika u odnosu prema nama, jer nas sve manje doživljavaju kao suprotstavljenu stranu, već više kao partnere“, izjavila je Vesna Ristić, predstavnica tržišne inspekcije iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja pokrenut je u januaru 2011. godine sa ciljem da podrži aktivnosti usmerene na regulatornu reformu, unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti privatnog sektora u Republici Srbiji. Značajan deo aktivnosti USAID BEP usmeren je na podršku reformi inspekcijskog nadzora, a njegove preporuke ugrađene su u novi Zakon o inspekcijskom nadzoru koji unapređuje koordinaciju rada inspekcija, jača preventivnu ulogu inspekcije, povećava delotvornost inspekcijskog nadzora, smanjuje sivu ekonomiju i unapređuje uslove poslovanja u Srbiji.

Nakon Beograda i Niša, „Dani otvorenih vrata sa inspektorima” u biće organizovani i u Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com