Ekonomija

Veliko interesovanje za rad u Sloveniji – u koloni do štandova na sajmu

U balon hali sportskog centra “Čair” danas je organizovan sajam zapošljavanja na kome su radna mesta ponudile firme iz Slovenije, zbog čega je mnogo pre 12 sati kada je sajam otvoren, više desetina lica iz Niša, Leskovca, Kruševca, Bora, Smederevske Palanke i drugih mesta južno od Beograda čekalo u redu sa CV-ijem u rukama.

Dvadesetak slovenačkih kompanija ponudile su zapošljavanje oko 4.500 radnika, uglavnom u oblasti proizvodnje, transporta, gradjevine i ugostiteljstva, a oni koji su čekali u redu rekli su da žele u Sloveniji “bilo kakav posao”.

Foto: B. Lj.

Marija Savić iz Niša rekla je za Niške vesti da je tekstilni radnik po struci, ali da posao ne bira i na sajmu će se prijaviti kod svih poslodavaca osim onih što traže vozače.

“Nemam “C” kategoriju inače bih se prijavila i za vozača šlepera. Ne mogu više da izdržim da radim ovde za minimalac. Nije samo plata u pitanju, poslodavci ne poštuju ni radno vreme, radimo prekovremeno, a ne dobijemo ni dinar. Godišnji odmor na papiru imam 21 dan, a mogu da iskoristim samo 10 dana”, izjavila je Savić.

Nišlija Nemanja Petrić (29) kazao je da se i u Nišu može da nadje posao, ali je plata daleko od prihvatljiva.

Foto: B. Lj.

“Skoro mi je čovek nudio posao u proizvodnji plastičnih flaša. Nudio mi 27.000 dinara. Odmah sam rekao “dovidjenja” i otišao. Kad bih ovde našao posao za 40.000 ostao bih, ali pošto nema takve prilike, odlazim”, izjavio je Petrić.

Sandi Meke iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srbije rekao je da slovenačke firme rado zapošljavanju radnike iz Srbije zbog sličnog jezika i kulture i zato što se brzo adaptiraju na novu sredinu.

Foto: B. Lj.

“Naš zavod je izdao prošle godine 10.000 radnih dozvola za državljane Srbije što je jedna četvrtina ukupno izdatih dozvola”, naveo je Meke.

On je dodao da je sajam zapošljavanja u Nišu, poput sajma u Beogradu, prilika za promociju sporazuma izmedju Vlade Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji koji je stupio na snagu 1. septembra.

Meke je rekao da je na Zavodu za zapošljavanje Republike Srbije poslednjih godina sve manje radnika, dok je tražnja poslodavaca za radnicima sve veća.

Procenjuje se da će više hiljada gradjana posetiti sajam koji se zatvara u 20 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com