Kultura

Veliki Vidovdanski koncert Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“

Ansambl „Venac“ će održati veliki Vidovdanski koncert 25. juna 2019. u Narodnom pozorištu u Nišu, sa početkom u 20,00 časova, na kojem će kao gost nastupiti i Akademski folklorni ansambl „Oro“ iz Niša.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sa sedištem u Gračanici ove godine proslavlja 55. godina od osnivanja i tim povodom ima seriju koncerata širom Srbije i regiona.

„Nastup u Nišu za Ansambl „Venac“ ima posebnu draž i budi posebne emocije, jer Niš je grad koji je tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine prvi otvorio vrata i pružio tri godine utočište Ansamblu „Venac“ koji je bio proteran iz Prištine. Iz tog razloga, Ansambl „Venac“ želi da ovim koncertom u Narodnom pozorištu nišlijama pokloni pesmu i igru koju više od pet dececija čuva od zaborava“, kažu iz Ansambla.

Oni dodaju da aktuelni program predstavlja odabir numera inspirisanih igračkom, pevačkom, muzičkom i obrednom tradicijom Srba širom Kosova i Metohije.

Zvanični plakat

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Od 1964. do 28. juna 1999. godine Ansambl „Venac“ radio je u svojim prostorijama u Prištini kada zbog ratnih uslova biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u Centralnoj Srbiji u Nišu. Ni tadašnji nemili događaji nisu omeli igrače i muzičare ovog ansambla da širom Srbije prenose pesmu i igru Kosova i Metohije i prezentuju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije.

Oktobra 2003. Ansambl „Venac“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde nastavlja sa radom u jako teškim uslovima u mestu Čaglavica u blizini Prištine do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture gde se danas nalazi, gde će i ostati.

„Venac“ radi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao profesionalni folklorni ansambl Kosova i Metohije u Gračanici, nedaleko od Prištine. Sačinjen da sačuva, oblikuje i scenski prikazuje tradicionalnu umetnost Kosova i Metohije. Ansambl „Venac“ će svoju prolećnu turneju završiti krajem juna koncertom u Nišu, dok za početak leta priprema letnju turneju po gradovima Republike Srpske.

Cena karte je 250 dinara, može se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button