Kultura

Veliki Rikijev jubilej i sjajna predstava “Seme” (FOTO)

Poznati niški glumac Miroljub Riki Nedović ove godine obeležava jubilej, 40 godina rada. Poznat po mnogim glumačkim ostvarenjima, u godini jubileja niškoj publici predstavio se kao dramski pisac i reditelj. Komad “Seme” niška publika  mogla je premijerno da vidi sinoć u  Narodnom pozorištu.

Ozbiljan dramski pisac, višestruko nagrađivan za svoje drame, Miroljub Riki Nedović sinoć je pokazao da je kroz 40 godina rada, postao ne samo izvanredan glumac i pisac, već i sjajan reditelj.

Miroljub Miki Nedović, glumac, dramski pisac i reditelj

Radnja mnogostruko nagrađivane drame “Seme” smeštena je na sam početak Drugog svetskog rata.

Priča prati tragičnu sudbinu nekoliko junaka, ulazeći dubinski u mentalitet i običaje.

Na sceni se smenjuju tri životne priče,  scenografija je sve vreme ista, podeljena po dubini. Dve priče sa sela i jedna iz varoši, okosnica su tragedije koje će gledalac postati svestan tek na kraju drame.

Nedović vrlo uspešno dočrava slike srpskog sela pred Drugi svetski rat, ali i stereotipe koji su preživeli do današnjih dana.

Dobrivoje, iz gazdinske kuće,  osam godina sa Jagodom nema poroda, što ga svakodnevno izlaže kritikama roditelja koji očekuju naslednike. Razočaran životom prijavljuje se kao dobrovaljac i odlazi u rat.

Kartaško kafansko društvo naslućuje dolazeću ratnu katastrofu, a četvorica junaka, menjaju karaktere i zauzmaju strane kako rat odmiče. Lik Save, gubitnika i kasnije saradnika Nemaca – žandarma, nedvosmisleno pokazuje kako vlast menja ljude.

Treća priča prati mladi bračni par, koji siromašno, ali srećno živi na selu i čeka prinovu.

Do tragedije dolazi kada se junaci ovih odovojenih priča susretnu, što je Nedović znalački i kao pisac i kao reditelj uradio.

Predstavu “Seme” karakteriše i sjajna glumačka podela, scenografija, u dijalozima koji obiluju filozofskim razmišljanjima.

Predstava “Seme” je pretpemijerno izvedena 15. maja, sinoć je bila premijera, a večeras, 17. maja od 20 sati niška publika će moći da vidi i prvu reprizu.

Sve preporuke za predstavu “Seme”, a Rikiju srećan veliki jubilej i od redakcije Niških vesti.

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com