Kultura

Veliki planovi “Impresije”: U decembru DVA koncerta, na proleće FESTIVAL EVERGRINA

“Impresija” postoji tek dve godine, čine je većinom muzičari Simfonijskog orkestra, profesionalni umetnici i studenti. Kada su počinjali, ideja je bila da Nišlijama ponude nešto novo i drugačije, muziku koju svi vole, koja je lepa, a zaboravljena. Danas, “Impresija” ima iza sebe uspešne koncerte, ali i ozbiljne planove: dva koncerta do kraje godine i pokretanje muzičkog festivala u 2018. godini,  kazala je za Niške Vesti, Snežana Jovanović, violinistkinja i direktor orkestra.

“Pre nego što počnemo razgovor o “Impresiji”, želim da kažem da su Niške Vesti prve objavile vest i o postojanju našeg orkestra i o našem prvom nastupu i na tome se zahvaljujem”, počela je priču o ansamblu Snežana Jovanović.

Prvi nastup imali su prošle godine na otvaranju i zatvaranju 51. Filmskih susreta, dirigent je bio Zoran Stanisavljević, a svirali su fillmku svitu za gudače i bubanj Zorana Simjanovića.

Prvi nastup na letnjoj pozornici Foto: privatna arhiva

Evergrin kao vraćanje pravim umetničkim i kulturnim vrednostima

Nakon tog veoma zapaženog nastupa, koji im je i dao vetar u leđa, “Impresija” je nastavila da vredno radi i obogaćuje svoj reportoar.

Već u decembru 2016. godine, održali su Novogodišnji koncert za Nišlije, a na programu su bile starogradske pesme.

“Starogradsku muziku prikazali smo na umetnički način, a vrlo je važno publici, koja ima interesovanja za ovaj žanr, prikazati  muziku baš na način kako smo mi uradili. Svedoci smo da se tracionalna srpska muzika prikazuje na mnogo načina koji zaista nisu primereni, objašnjava Snežana Jovanović.

Ovaj koncert održan je u sali Simfonijskog orkestra, a dirigent je bio Vladimir Vezenković, oboista, umetnički direktor “Impresije” i takođe jedan od osnivača orkestra.

Koncert starogradske muzike, dirigent Vladimir Vezenković

U februaru 2017. godine, koncert je ponovljen, ovoga puta za delegaciju Evropske Unije u Svetosavsom domu. Po Snežaninim rečima, koncert su obogatili i kompozicijama koje su bile internacionalne, ali je polovina ipak bila posvećana našoj, starogradskoj pesmi.

Koncert u Svetosavskom Domu

Sve bilo je muzika

“Ono što nam je u ovoj godini bilo najznačajnije je koncert u Domu vojske pod nazivom “Sve bilo je muzika”. Tada smo započeli saradnju sa našim najboljim aranžerom, kompozitorom i dirigentom Vojanom Borisavljevićem”, dodaje direktorka “Impresije”.

Koncert u aprilu, pred prepunom salom Doma vojske trajao je oko dva sata i okupio je  niške pevače, pa su ex YU hitove, između ostalih, pevali i Goran Šepa Gale iz Kerbera, Dejan Najdanović Najda i Oliver Katić.

Koncert “Sve bilo je muzika”

Ovaj koncert bio je pilot projekat za osnivanje Festivala, čiji se repertoar uveliko priprema, a koji će Nišlije moći da čuju i vide sledeće, 2018. godine.

“Radi se o festivalu evergrin muzike, one muzike koja se održala, koja je priznata i od strane kritike i publike, a biće pesama i pop i rok muzike. Period je od pedesetih godina prošlog veka, pa negde do dvehiljadite godine i neće biti samo muzike koja je nastajala u Srbiji, već na celom prostoru nekadašnje Jugoslavije. Grad podržava osnivanje našeg Festivala, zamišljen je da traje dve večeri, s tim što će drugo veče biti posvećeno onima koji dobiju godišnju nagradu. Ko će biti dobitnici najavićemo pre Festivala, a održaće se u Tvrđavi”.”,  najavila je Jovanović.

“Impresija” kao deo kulture Niša

Snežana kaže da je misija “Impresije” da bude značajan deo kulture Niša, negujući prave vrednosti u muzici, bilo ona starogradska, pop ili rok.

Logo orkestra “Impresija”

“Mi u Nišu imamo kapacitet za to. Prvo smo registrovani kao kamerni, a vremenom smo postali jedan ozbiljan revijski orkestar. Postavili smo visoke standarde i  festival koji ćemo organizovati sledeće godine, opet će podići lestvicu,” objasnila je.

Dodaje da je došlo vreme da se vrate one vradnosti koje su devedesete odnele.

“Evergrin pesme nastale su iz najdubljih, najplemenitijih i najlepših emocija, a sećamo se da se devedesetih pevalo samo o oružju i drogama. Mislim da nam je svima potrebno vraćanje u lepše vreme, kroz muziku”, tvrdi Jovanović.

Snežana Jovanović Foto: privatna arhiva

Dva koncerta u decembru

U orkestru “Impresija” sviraju u studenti Fakulteta umetnosti, a u zavisnosti od koncerta, mogu da nastupe i kao kvartet i kao simfonijski orkestar, jer ima 24 muzičara.

“Impresija” je i ove godine svirala i na otvaranju i na zatvaranju 52. Filmskih susreta kada su izveli 20 kompozicja filmske muzike u aranžmanu Vojkana Borisavljevića.

Na zatvaranju su, uz pratnju ovog orkestra, pevali i glumci – Ana Sofrenović, Igor Pervić, Mina Lazarević,  a premijerno su izveli i muziku iz filma “Santa Maria della salute”. Ovaj nastup “Impresije” u okviru Filmskih susreta podržao je Grad Niš kroz projekat “Impresija stvaranja”.

Direktorka orkestra do kraja godne najavljuje još dva zanimljiva koncerta, jedan početkom decembra, a drugi, Novogodišnji, biće održan 29. decembra. Orkestrom će dirigovati Vojkan Borisavljević, a solisti će biti Dejan Najdanović Najda i Bojana Stoimenov, otkrila je Niškim Vestima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com