Društvo

Veliki petak u hramu Silaska Svetog Duha u Nišu

Na Veliki Petak kada se molitveno sećamo Spasonosnog i Životvornog stradanja Gospoda Isusa Hrista u Sabornoj crkvi u Nišu održana je večernja služba sa iznošenjem plaštanice.

Večernju službu sa iznošenjem plaštanice pred oltar i ophod hrama predvodio je Njegovo Preosveštenstvo episkop niški G. Arsenije uz sasluženje niških sveštenika.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera, sveštenici su u pratnji vernika izneli crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obišli oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu.

Foto: S.P.

Služeni su Carski časi, sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u danima velikog Hristovog stradanja.

Nakon ophoda na večernjoj, Episkop niški G. Arsenije pročitao je odeljke iz Starog Zaveta nakon čega su usledila Novozavetna čitanja poslanice i Svetog Jevanđelja.

Na kraju Večernje službe episkop niški G. Arsenije poučio je prisutne građane o današnjem prazniku.

Foto: S.P.

Veliki petak je dan hrišćanske žalosti i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet. Smrt Isusa Hrista je uvod u radost Vaskresenja koje sve hrišćanske crkve ove godine obeležavaju u nedelju, 2. maja.

Veliki petak je za hrišćane izraz poštovanja prema žrtvi Hristovoj i vere da svako stradanje prethodi Vaskrsenju kao i da bez stradanja i smrti nema vaskrsenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button