Zdravlje

Veliki odziv žena za besplatne ultrazvučne preglede u Svetosavskom parku

U organizaciji Gradske opštine Medijana i Udruženja „Žena uz ženu“ iz Beograda, 26. i 27. oktobra 2021. godine biće organizovani besplatni ultrazvučni pregledi žena. Pokretni autobus opremljen ultrazvučnim aparatom i neophodnom opremom za kompletan dijagnostički pregled biće lociran pored bine u Svetosavskom parku, u vremenu od 12 do 18 sati. Preglede će pratiti stručni tim lekara i radiloga , a preporučuju se ženama do 48 godina starosti, navode iz ove opštine.

Srbija je u sredini liste obolelih od karcinoma dojke, ali druga u Evropi po broju preminulih od te bolesti. Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji.

Predsednica skupštine opštine Medijana, Prof. dr Radmila Bojanić ističe koliko je važno omugućiti preglede ženama u cilju očuvanja njihovog zdravlja.

“Žena je stub ne samo porodice, već i našeg društva tako da je jako važno da imamo dobru pronatalnu politiku i dobru politiku za očuvanje zdravlja žena.  Danas je velika učestalost oboljevanja od karcinoma dojke. Karcinom dojke nije više smrtna presuda za žene ako se na vreme prisutupi dijagnostici.

Dodaje da, ako se na vreme uoči da je došlo do poremećaja, čak i ako se malo zakasni, i onda ima nade uz malo veće terapijske procedure i zato je jako važno da ženama bude omogućeno da budu pregledane na vreme.

 Zdravstveni centri zbog korona virusa i velike gužve usporavaju preventivne preglede, tako žene budu odvraćene da na vreme odu od lekara, zato je ovo jedinstvena prilika da bez čekanja prisutupe pregledu”.

Marija Lakić, jedan od osnivača Udruženja “ Žena uz ženu” navodi da je ovo Udruženje nastalo kako bi se bavilo edukacijom žena koje su obolele od raka dojke, ali i podizanjem svesti kod zdravih žena kako bi išle redovno na preglede.

Projekat “Budi Hrabra”  koji je podržala gradska opština Medijana, nastao je u oktobru,  medjunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke.

“Izuzetno nam je drago da je veliki odziv žena i da će se ovaj projekat ponoviti u martu mesecu kako bi prošao i kroz ostale gradove. Prema statističkim podacima, Srbija je druga u Evropi po oboljevanju od raka dojke. Informisanost u Srbiji po pitaju ove bolesti nije sjajna po rezulatatima ankete koje se rade po gradovima”, objašnjava Lakić.

Ovo je prvi put da da gradska opština Medjana podrži ovakvu akciju, ali će se truditi da ih od sada bude sve više, kažu iz ove opštine.

Predsednik opštine Medijana, Nebojša Kocić ističe da je jako je važno da se našim sugrađankama omoguće preventivni pregledi dojke, kako bi žene mogle da budu sigurne i ne odlaze u Domove zdravlja i Kliničke centre gde je velika gužva zbog situacije sa pandemijom, a “Medijana” se potrudila da omogući sve što je potrebno da profunkcioniše ovaj pokretni ultrazvuk.

Kocić ističe da će ova opština nastaviti da pomaže svojim “Medijancima” uprkos krizi.

“Gradska opština Medijana ima svoju komisiju ” Sveta Petka” i u okviru komisije izdvajamo 25 omiliona dinara gde obuhvatamo svako treće rođeno dete i dajemo 1000 eura, odnosno 120 000 dinara, a bračnim parovima koji ne mogu da imaju decu dajemo po 200 00 dinara kako bi postali roditelji, sve u cilju pronatalne politike. Studentima dajemo stipendije po 11 500 dinara mesečno, dok talente darujemo sa po 30 000 dinara.

Sugrađanka Alekandra Vučković, ističe da, kao neko ko ide redovno na preventivne preglede, treba podići svest svim ženama o značenju ovakvih akcija.

“Jako je vazno ići na preglede minimum jednom godišnje da bi se blagovemeno otkrili simptomi i dijagnoza jer u 90% slučajeva rano okrivena bolest je izlečiva”, kaže sugrađanka Aleksandra Vučković i dodaje da bi sve žene trebalo da idu jednom godišnje na preventivne preglede.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com