Društvo

VELIKI JUBILEJ: Mali Saborni hram već dva veka simbol religioznosti i slobode

Niš za vikend očekuje jedan od najvećih događaja, u verskom, kulturološkom i turističkom smislu, obeležavanje 200 godina od izgradnje crkve Sabora Svetih Arhangela u Nišu, u narodu poznatiji kao Mali Saborni hram. Osim što obeležava ovaj veliki jubilej, nakon tri godine rekonstrukcije Mali Saborni hram ponovo će biti otvoren za vernike.

Podignut je davne 1819. godine, u vreme mitropolita Niškog Milentija trudom i zalaganjem dvojice niških mitropolita fanariota- Makarija III i Meletija Mučenika.

Radi se o jednom posebnom zdanju, ukopanom u zemlju  sa razlogom, jer se jedino tako moglo u to vreme, u vreme Turske okupacije.

Zbog dobrih odnosa tadašnjeg mitropolita Makarija III sa osmanlijskim zapovednikom grada, Huršid-pašom, dopuštena je izgradnja pravoslavnog hrama 1815.godine. Кako je u to vreme osmanlijski zakon nalagao, crkva je morala da bude delimično ukopana u zemlju, kako ne bi nadvisila neku od džamija u gradu. Smeštena je u porti današnjeg Sabornog hrama, a sve do njegovog osveštanja 1878. godine, ova crkva je bila Saborni hram Niške eparhije.

Ona je najlepši bokoslužbeni prostor, najintimniji, a u ovom momentu je kompletno sređen. Od dolaska Vladike Arsenije sve je promenjeno. Pod je od mermera, rađen je u najboljoj mozaičnoj tehnici za crkve, koristila se čak i zelena boja do koje je izuzetno teško doći, jer se taj kamen donosi isljučivo iz Ukrajine. Zamenjeni su i špatulati, stolarija, Sveti presto je kopletno nov.

“Trudili smo se da sačuvamo sve što je od njenog osnivanja ugrađeno. Samo na masivnim ulaznim vratima je bilo osam sloja farbe koje je majstor na licu mesta obnovio. Vrata su stara 200 godina i potpuno su autentična”, kazao je vladika Arsenije novinarima.

Jednostavnu spoljašnost crkve nadopunjuje raskošni ikonostas sa sedamdeset dve ikone koje spadaju u jedne od najlepših ostvarenja na ovim prostorima sa početka 19. veka. Posebnu pažnju zaslužuju prestone ikone Hristosa i Bogorodice, nastale pre završetka hrama, 1815. godine.

Sama istorija crkve je burna, kao i istorija našega naroda. Niška Mala Saborna crkva je četvrta izgrađena u Nišu od trećeg veka. Pre toga, bilo je niških crkava, ali nije bilo Saborne.  U dvorištu Svetonikolske crkve nalazila se u to vreme crkva svetog Prokopija, do 17 veka tu su se nalazile i njegove mošti koje su upravo zbog turskih zuluma preseljene u Prokuplje. U tom momentu kada se gradi Mala saborna crkva Niš nije imao ni jednu crkvu. Sve su bile zatvorene, zabranjeno je bilo zvanično okupljanje pod Osmanlijskim carstvom, a crkva svetog Prokopija potpuno je devastirana, kao i Pantalejska crkva koja je u tom momentu urušena.

O počecima gradnje Malog Sabornog hrama svedoči zapis, koji je pronađen urezan u malteru “Zidasmo crkvu jer šest godina od kako nas čuma ubi nemadosmo crkvu”.

“Priča o Malom sabornom hramu posvećena Svetim Arhanđelima Mihajlu i Gavrilu je priča o nama, Nišlijama. Zvanično su tražili odobrenje da sagrade hram kao utehu od stradanja posle epidemije kuge ali je u biti vernika bila želja za slobodom”, kaže Sara Cincarević član Organizacionog odbora proslave jubileja.

Osnovna istorijska okolnost koja je prethodila podizanju Malog Sabornog hrama je Čegarska bitka.

“Niš je u tom trenutku bio potpuno potonuo. Nije postojala želja za slobodom, vladala je totalna apatija. U to vreme se događa Čegarska bitka. Stevan Sinđelić sa svojim Resavcima dolazi i puca u barutanu. Tada odlučuje Husen Paša da napravi Ćele Kulu. Ali to postavljanje  Ćele Kule budi Niš. Od 1809. godine kreću strahovite slobodarske želje i tendencije da se Niš oslobodi. Prva reakcija lokalnog stanovništva bila je “zidamo crkvu”, jer crkva nije samo simbol religioznosti nego i slobode. Na lobanji mučenika Ćele Kule nastaje Mali niški Saborni hram”, istakla je Sara Cincarević.

Niš je najstarija prestonica i sedište Episkopa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Prvi episkop pominje se još u IV veku. Nekada se titula menjala u mitropolit, pa se opet vraćala, ali Episkop je uvek bio tu sa svojim narodom.

Ona je podsetila da je Mitropolit Melentije par godina posle izgradnje hrama, tačnije 1821. godine obešen zajedno sa još dvojicom sveštenika i dvojicom uglednih građana grada Niša kod tvrđavskog mosta.

Mala crkva je u jednom periodu u Prvom svetskom ratu bila mesto gde su se Amerikanci molili, ispred male crkve se održala velika vojna parada na čijem je čelu bio Kralj Vilhelm. Obeležavanje velikog jubileja U subotu 16 novembra 2019. godine sa početkom u 17 sati, biće služena Večernja služba (Bdenje) u Malom Sabornom hramu, kada se očekuje dolazak Njagove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, desetak episkopa SPC i sestrinskih-pomesnih crkava, predstavnika Republike i Grada, a nakon toga u 19 sati, održaće se Svečana akademija u Svetosavskom domu u Nišu u čast 200 godina od izgradnje crkve Sabora Svetih Arhangela u Nišu.

U nedelju, 17. novembra 2019. godine biće služena Sveta arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Nišu (Velika Saborna crkva), koju će služiti Njagova Svetost Patrijarh srpski G. G. Irinej u prisustvu više Arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, kao i drugih pomesnih crkava.

VIDEO PRENOS, Bdenja, Svečane akademije i Svete arhijerejske Liturgije i akademije, zainteresovane Nišlije mogu da prate i putem sajta Pravoslavne Eparhije niške.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com