Društvo

Veliki broj učenika na Sajmu profesionalne orijentacije

Drugog dana Sajma zapošljavanja, danas, 19 srednjih škola i 15 fakulteta predstavilo je svoje programe rada u Oficirskom domu. Mladi su imali priliku da  se informišu o tržištu rada i čuju koja se profesije najtraženije, koja radna mesta mogu da uklope sa svojim obrazovanjem i koje obrazovanje da izaberu kako bi lakše došli do posla.

Foto: J.M.

“Sajam je namenjen maturantima završnih godina osnovnih i srednjih škola, gde će oni danas imati priliku da vide koji su to obrazovni profili i gde mogu da steknu formalno obrazovanje. Nakon formalnog obrazoanje, što je naša obaveza, da im pružimo šansu da to obazovanje primenjuju i nadograđuju u niškim firmama”, kazao je Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš.

Nacionalna služba za zapošljavanje pokreće saradnju sa osnovnim školama kako bi decu, pre svega njihove roditelje, uputila na tržište rada kako bi deca brže dolazila do posla.

“Jedan od najvećih problema u organizaciji dualnog obrazovanje je upravo taj što treba uskladiti tražište rada koje je promenljiva materija i kategorija sa samim odeljenjima koja se otvaraju. Nacionalna služba za zapošljavanje će od januara krenuti sa još boljom saradnjom sa osnovnim školama, odnosno sa roditelima đaka kako bi ih na taj način uputili neki vid motivacije da krenu da upućuju decu na neke druge škole, a da to nije samo gimnazija ili ekonomska škola”, Vanja Stojković, zamenica direktora Nacionalne služe za zapošljavanje Filijale Niš.

Milica Danić, učenica 8. razreda kaže da planira da upiše gimnaziju Boru Stanković, specijalno biohemijsko odeljenje, a kao razlog za to navodi ljubav prema hemiji i bilogiji. Do sada je postigla zavidne rezulatate na raznim takmičenja, odličan je đak, a nakon toga planira i da upiše Medicinski fakultet.

“Jako smo ponosni na činjenicu da smo godinama unazad najtraženiji fakultet Univerziteta u Nišu, uvek imamo preko 900 prijavljenih kandidata što je veliku uspeh. Najtreženiji studijski program kod nas na fakultetu tradicionalno je psiholigija gde se za jedno mesto prijavi dva ili tri kandidata. Pored toga, tražena je i aglistika, zatim novootvoreni programi poput Socijalne politike i Socijalnog rada”, izjavio je Dušan Aleksić, portparol Filozofskog fakulteta.

Sajam organizuju Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com