Društvo

Veliki broj kazni taksistima zbog “Oka sokolovog”. Oni najavljuju protest, iz Grada poručuju da su pravila jasna i da su spremni za razgovor

Od kako na ulicama grada Niša saobraćajni red reguliše takozvani sistem “Oko sokolovo”, prema rečima taksista, neprekidno im stižu kazne. Nezadovoljni tom činjenicom najavili su protestnu vožnju za ponedeljak 15. avgusta. Kažu da osim tih kazni vozačima taksi vozila od Parking servisa stižu i naplate dnevnih karata zbog zaustavljanja na obeleženim parking mestima dok čekaju svoje mušterije.

Sa ovim problemom upoznata je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, ali kako kaže o tome je nažalost obavestilo Udruženje taksista Srbije, koje je reklo da je u Beogradu dosta rigoroznija situacija.Ona je razgovarala sa predstavnicima Parking servisa i Komunalne milicije kako bi utvrdila suštinu problema.

“Ako taksista čeka putnika da izađe ili uđe, a u taksi vozilu je, bez obzira da li je na propisno obeleženom mestu, parking mestu, ili ne, tu problema nije bilo niti će biti. Ukoliko taksi vozilo stoji bez vozača na uredno propisanom parking mestu, mora da plati parking ako se tu zadržava duže od pet minuta. Istovremeno ako čeka putnika da izađe ili uđe, a ne zaustavlja saobraćaj i ne pravi saobraćajni nered, takođe nema problema. Međutim dešavalo se da su zaticali vozila koja stoje na parking prostoru, da nije ukucana karta, da taksiste nema u vozilu, a da sutradan korisnik tog vozila dolazi da reklamira zašto je dobio kaznu. Bilo je situacije da taksi vozilo zaustavi čitavu kolonu da bi neko od njegovih klijenata ušao ili izašao iz vozila, što takođe “Oko sokolovo” ne toleriše. Bilo je i situacije da “Oko sokolovo” prođe više puta, da taksista ne ukucava kartu, a da koristi parking prostor.”, kazala je Sotirovski.

I za taksiste i za sve ostale pravila su ista. Gradonačelnica je najavila da će se sresti sa taksistima, jer je u interesu Grada da postoji taksi prevoz, ali i da ima što više taksi stajališta.

“Živa reč je najvažnija, ne protesti. Videćemo sa taksistima da li im je potrebno još neko taksi stajalište i u kojim delovima grada i mi ćemo im to omogućiti”, poručila je gradonačelnica.

Da podsetimo, Kazna za nepropisno parkiranje je 5.000 dinara, a ukoliko se plati u roku od osam dana, upola je manja. Niš trenutno ima oko 3.600 parking mesta, dok je broj vozila premašio 81.000. „Parking servis“ je tokom prošle godine, zbog nepropisnog parkiranja „paukom“ uklonio 7.000 vozila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Демократија између осталог подразумева поштовање закона и институција !

    1. Da, tamo gde postoji demokratija ! Znaci, komentar ti se ne odnosi na Nis !

  2. 86000 vozila naspram 3600 obeleženih parking mesta !!!
    Ovo je lakrdija od grada i gradskih čelnika. To je kao da u gradu ima 86000 školskih učenika a samo 3600 stolica u školama. Zar tu ima zdravog razuma ili je ovde nečija pamet otišla iz mozga ?
    Dozovite se pameti. Izgradite još desetak javnih garaža tipa na nekoliko spratova. Smanjite sramotnu razliku između broja vozila i parking mesta. Za to vreme parkirajte vaše oči sokolove. Kada bude odnos 50:50, tada ih pokrenite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com