Virus KoronaZdravlje

Veliki broj hospitalizovanih u Nišu na kiseoniku

DR RADMILO JANKOVIĆ: Klinička slika kod kovid pacijenata je sada drugačija u odnosu na mart

U toku prethodne noći u Novi klinički centar primljeno je 14 kovid pacijenata, a uključujući i klinike u starom delu Kliničkog centra sada imamo hospitalizovana 220 pacijenata od toga 110 sa potvrđenom dijagnozom Covid-19, kazao je dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju I intenzivnu negu za RTS.

On je dodao da je u novoj zgradi KC Niš pripremljeno 50 ležajeva i isto toliko resporatora za pacijente sa teškom kliničkom slikom.

“Situacija je komplikovana, delimično napeta, ali smo uspeli da zbrinemo sve pacijente i situacija je pod kontrolom”, kazao je Janković. “Biće jako teško i jako zahtevno, pritisak na Niš će rasti iz dana u dan, ali imamo dovoljno kapaciteta i, nadam se, dovoljno motivisanih ljudi koji će primiti pacijente, ali je situacija slična u celoj Srbiji”, kazao je Janković za RTS.

U odnosu na mart i april situacija je sada drugačija, kaze Janković.

“Situacija je drugačija i što se tiče kličke prezentacije i što se tiče starosne strukture pacijenata.Na žalost, hospitalizovali smo 220 teških pacijenata, četiri petine tih pacijenta zahteva kiseoničnu potporu što čitav sistem stavlja pred veliki izazov. Klinička prezentacija je sada sasvim drugačija, nemamo asimtomatske i lakše slučajeve, oni su uglavnom u uslovima kućne izolacije, i zbog toga smo se odlučili za novu zgradu koja pruža mnogo bolje uslove za zbirinjavanje pacijenata”, kazao je Janković za RTS.

On je dodao da je za poslednja 24 sata primljeno 40 pacijenata, a očekuje se povećanje prijema na dvadesetčetvoročasovnom nivou u narednih par dana. Pacijenti pristižu u niški Klinički centar najviše iz Kosovskog pomoravlja, Vranja i Kruševca.

“Vojna bolnica će postati civilna bolnica u smislu da će biti stacionar za, uglavnom, hirurške pacijente, deo internističkih grupacija smo prebacili u zgradu stare hirurgije gde će biti njihove dnevne bolnice za onkološke pacijente, deo hirurgije će se preseliti u stari objekat gde je trenutno Klinika za ORL, kardiologija će biti u svojim starim kapacitetima”, kazao je Janković za RTS.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com