Društvo

“Večiti studenti” traže novo produženje roka za završetak studija

Studenti koji su upisali studije pre uvođenja “bolonje” potpisuju peticiju kojom traže da im se produži vreme za završetak studija još godinu dana, odnosno da to vreme bude neograničeno. Napomene radi, njima je rok za završetak studija prošle godine produžen do 30. septembra ove godine, ali sudeći po ponovnom zahtevu mnogi od njih neće moći u ovom roku da okončaju započete studije.

Tačan broj, takozvanih “večitih studenata” se ne zna, ali je prtpostavka da ih u Srbiji ima preko 10.000. Kao glavni razlog d aim se produži vreme za dobijanje diplome oni navode da u vreme kada su upisivali fakultete nije bilo ograničenja u studiranju, kao i da su mnogi od njih “usporili “ studije jer su počeli da rade, te da je nekima do zvaršetka ostalo samo nekoliko ispita. Tvrde i da im se ne nudi adekvatno rešenje za njihov dalji status ukoliko im se ne dozvoli produžetkom roka sa okončaju studije.

Da rešenje za ovu situaciju postoji, a da to ne bude samo produžetak studija iz godine u godinu pokazao je Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu koji je krajem protekle kodine pokrenuo projekat “Završite započeto”. Ovaj potez se pokazao efikasnim jer se za završetak studija koje su započeli pre deceniju i po javilo preko sto studenata u jednom pozivu. Neki od njih su uspešno stigli i do prvih diploma već posle dva ispitna roka. Model Ekonomskog fakulteta u Nišu bi mogao da posluži i ostalim fakultetima i tako se pomogne “večitim” studentima da završe ono što su započeli bez peticija koje potpisuju svake godine.

Profesor dr Tadija Đukić, dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, kaže da je njihov projekat jedinstven ne samo u Nišu, već i u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

„Od fakulteta je zatraženo da pomognemo ovim studentima i mi smo odlučili da pomognemo“, kaže dekan profesor dr Tadija Đukić. „Pomogli smo tako što smo organizovali nastavu subotom i nedeljom. Prošli su oktobar i novembar, a bilo je nastave i u decembru. Nakon toga su počeli da polažu ispite od januarskog roka  i već imamo prve diplomirane studente. Očekujemo da sada diplomira još dvadesetak studenata i to je veliki  uspeh i za fakultet i za ove studente ali i za državnu politiku“.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu dodaje da nije bilo lako pokrenuti celu ovu priču jer su i profesori sa fakulteta morali da žrtvuju svoje slobodno vreme i nastavu drže vikendom, ali se, ipak, uspelo.

„U ovom slučaju Ekonomski fakultet je napravio prvi korak i mislim da je rešenje problema upravo u tom prvom koraku koji moraju da načine fakulteti. Pozvali smo studente kojima je ostalo do pet ispita. Njima je to puno značilo jer su shvatili da neko brine o njima ne samo tako što će dati još godinu dana da završe studije, već će u tome i pomoći“, kaže dr Tadija Đukić.

Bolonjska dekleracija je uvedena 2006. godine. Studentima koji su studije upisali po starom programu tada je dat rok da diplomiraju do školske 2011/2012 godine.  Od tada do sada rok za završetak studija je pomeran više puta na zahtev studenata iza kojih je stala i studentska organizacija SKONUS. U početku je rok za završetak studija pomeran za dve godine, pa je tako prvo ograničenje bilo do 2014.godine. Potom je država produžila rok do 2016. godine, a onda i do 2018.godine. Prošle godine su “večiti studenti” dobili godinu dana za okončanje studije, odnosno do 30.septembra 2019.gdoine. Kako se nova peticija potpisuje sa novim zahtevom očigledno je da produžetak roka nije dao željene rezultate.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com