Društvo

„Večiti studenti“ konačno dobijaju diplome

Kada su me pozvali sa Ekonomskog fakulteta i ponudili mi da nastavim studije bila sam prvo zbunjena, a onda sam se odazvala pozivu i evo sada sam došla da se dogovorim sa profesorom oko izrade diplomskog rada, kaže S.J. koja je falultet upisala pre 15 godina, a onda je zbog posla odustala od studija.

U ineksu joj je pre nastavka studija nedostajalo još pet ispita da okonča studije, ali je zbog posla i manjka vremena sve odlagala. Njenim putem krenulo je još 135 takozvanih „večitih studenata“ koji polako, posle toliko godina, privode kraju studije.

Prema rečima profesora dr Tadije Đukića, dekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, projekat kojim je fakultet odlučio da pomogne studentima koji su zastali sa stufijama „Završi započeto“, jedisntven je, ne samo u Nišu, već i u Srbiji. Program je pokrenut 1.oktobra prošle godine, a prva četiri studenta su sada dobila zvanje diplomirani ekonomisti. Dodaje da će posle martovskog roka dilome dobiti još studenata.

„Organizovali smo program kako bi smo studentima koji su se udaljili od fakulteta i koji su zastali sa studijama zbog najrazličitijih razloga, pomogli da konačno, posle nekoliko godina pauze, dođu do diploma“, kaže dekan dr Tadija Đukić. „Pri tome smo o svemu vodili računa, a pre svega o tome da nastava bude organizovana vikendom kada su oni slobodni jer mnogi od njih rade. Na naše veliko iznenađenje našem pozivu odazvalo se 135 studenata, ali ih je bilo još pa smo za sada morali da obustavimo prijem zbog manjka prostora, ali sa program ćemo nastaviti sve dok ima zainteresovanih kandidata“.

Nije bilo lako upustiti se u ovu jedinstvenu priču, kaže dr Tadija Đukić.

„Odmah psole donošenja Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju mi smo doneli odluku da pokušamo da pomognemo takozvanim „večitim studentima“, a pomogli smo tako što smo organizovali nastavu subotom i nedeljom. Prošli su oktobar i novembar, a bilo je nastave i u decembru. Nakon toga su počeli da polažu ispite od januarskog roka i već imamo prve diplomirane studente. Među njima je bilo i onih kandidata koji su imali samo jedan ispit do kraja, ili dva. Do sada je diplomiralo četvoro studenata, a očekujemo da sada, posle martovskog roka, diplomira još dvadesetak studenata i to je veliki uspeh i za fakultet i za državnu politiku. Rečeno je „pomozite im“ i mi smo pomogli na taj način što smo ih pozvali da dođu“.

Mnogi studenti koji sada slušaju nastavu subotom i nedeljom kažu da ne bi bilo tako da ih sa fakulteta nisu lično pozvali.

„U ovom slučaju Ekonomski fakultet je napravio prvi korak. Pozvali smo studente kojima je ostalo do pet ispita. Nije bilo lako. Morali smo da proverimo evidenciju studenata, da ih pronađemo, stupimo sa njima u kontakt i ponudimo povratak u amfiteatar. Dobro je to što se kolektiv fakulteta složio sa ovim programom jer su i profesori utrošili svoje slobodno vreme za nastavu vikendom“, objašnjava dekan dr Tadija Đukić.


„Večitim studentima“, kako ih u žargonu svi nazivaju, država je svake godine omogućavala da okonačaju studente produžavajući im rok za to. Sve se, međutim, završavalo na tome. Niko od njih tim pozivom nije bio motivisan i da se otvori vrata fakulteta čiji indeks ima.

„Ovo je fantastičan program i odličan potez fakulteta da pomogne studentima koji su negde zapeli zbog obaveza koje su imali. Vreme je prolazilo i mi smo polako gubili kontakt sa fakultetom tako da je inicijativa fakulteta i dekana fantastična. Sa realizacijom se ide po očekivanom planom i sve pohvale za projekat „Završi započeto“, kaže S.J. „Bilo mi je drago što neko misli na nas i želi da nam pomogne da završimo započete studije. I sa finansijske strane su vrlo korektni. Školarinu plaćamo na devet rata“.

Saša Jovanović je takođe pre 15 godina upsiao studije. Sada je došao da diplomira.

„Ušao sam sa pet ispita u ovaj program, a sada pripremam diplomski. Ovo nam je pomoglo da zaboravimo na sva opravdanja zbog čeka se nismo vratili na fakultet. Bez obzira što nam je država produžavala vreme za završetak, ništa nas nije pokrenulo. Ovde je bio presudan poziv fakulteta i ponuđena nastava. Ponovo samo došli u kontak sa materijom. Kada samo se pojavili svi mi ovde osetili smo da pripadamo grupi i to nam je dalo dodatnu sigurnost“, objašnjava Jovanović.

Oni su dokazali da je sve moguće, ali je je inicijativa potekla od Ekonomskog fakulteta i dekana dr Tadije Đukića, a porika koju oni žalju doskora svojim kolegama „večitim studentima“ glasi- dođite da zavšite započeto.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com