DruštvoObrazovanje

“Večiti” studenti do diplome ekonomije i prava stižu uz posebne programe

 Zahvaljujući programu “Završi započeto” Ekonomskog fakulteta u Nišu, do fakultetske diplome u protekle četiri godine stiglo je 128 takozvanih “večitih” studenata, od 236 koliko ih se prijavilo za završetak studija.

“Najveće interesovanje ‘starih’ studenata imali smo prve godine kada smo pokrenuli program. Tada nam se javilo 137 studenata, a 90 je diplomiralo”, rekao je dekan Tadija Đukić.

Po njegovim rečima, ove školske godine su se za program “Završi započeto” prijavila 32 studenta.

“Naše iskustvo pokazuje nam da je interesovanje za vraćanje na fakultet utoliko veće ukoliko država da kraći rok za završetak započetih studija. Najveće interesovanje je bilo pre četiri godine kada je rečeno da će se ‘starim’ studentima zakonom onemogućiti diplomiranje”, naveo je Đukić.

On je izjavio da se važećom zakonskom regulativom omogućava studentima koji su fakultet upisali pre 15, 20 ili više godina da diplomiraju ove ili naredne godine. “Mi smo se potrudili da tim ljudima izađemo u susret i da zajedno s njima ostvarimo njihov cilj, a to je diplomiranje na državnom fakultetu. Profesori su se potrudili, držali su predavanja subotom, kako bi studenti mogli da ih pohađaju, jer uglavnom rade”, rekao je Đukić. Nedostatak para, zapošljavanje, formiranje porodice, kazao je Đukić, najčešći su razlozi zbog kojih se studiranje ne završava u roku.

“Mnogi od tih ljudi završili su fakultet u vreme kada su njihova deca upisivala fakultet. Pojedinima je to bio podstrek da nastave školovanje, tako da imamo i desetak ‘starih’ studenata koji su nakon osnovnih, završili i master studije”, istakao je Đukić.

Dekan Pravnog fakulteta u Nišu Nebojša Raičević rekao je da ta visokoškolska ustanova od novembra prošle godine izlazi u susret onima koji žele da završe fakultet, a upisali su ga pre 2008. godine.

“Tim studentima omogućili smo da subotom slušaju predavanja, da tokom popodneva imaju konsultacije sa profesorima, a organizovali smo i onlajn konsultacije. Omogućeno im je da ispite polažu iz tri dela, jer zbog obaveza na poslu ili porodičnih obaveza ne mogu da pripreme ispit u celini”, kazao je Raičević.

Po njegovim rečima, za završetak Pravnog fakulteta prijavilo se oko 100 studenata, a većina njih do diplomiranja treba da položi između jednog i tri ispita, mada ima onih koji moraju da polože četiri ili pet ispita. Studenti na Pravnom fakultetu polaganje zaostalih predmeta plaćaju 10.000 dinara, dok na Ekonomskom fakultetu celokupan program košta 30.000 dinara

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com