Kultura

Veče prepuno emocija. “City Fest” završen omažom Miki i Minji i dodelom priznanja autorima dokumentarnih filmova

Omažom Mirljubu Miki Jovanoviću i Milanu Markoviću završen je treći po redu Festival dokumentarnog filma i muzike “City Fest”, koji je ove godine održan u Parku Svetog Save. Na festivalu je prikazano osam filmova, ali je publika uživala i u koncertu Spomenke Krstić Đokić i Vladimira Crnomarkovića, članovima grupe Lutajuća srca, koji su svoj nastup posvetili svojim nedavno preminulim kolegama iz grupe.

 

Spomenka Đokić i Vladimir Crnomarković

“Mi smo ovde samo sa jednom gitarom, ali sam sigurna da ćete nam vi pomoći i da će ovo biti jedan lep hor”, rekla je Spomenka na početku koncerta.

“Emocije su pomešane, sreća, tuga, žalost, ali opet sam srećna, njih nema, ali su Mika i Minja prisutni. Naša srca kucaju za njih, a nagrada koja nosi njegovo ime samo će još više doprineti da njegovo ime još dugo dugo živi. Mika nije zadužio samo Lutajuća srca, već i ovaj grad, i zemlju i šire”.

Niška publika je sinoć gledala tri filma na festivalu, “Dobro došli u Svrljig”, “Pokajnik u pokušaju” i “Svedočanstva. Dodeljena su i priznanja rediteljima za svoja dokumentarna ostvarenja i članovima grupe Lutajuća srca.

“Uzbuđen sam zbog činjenice da je ovaj festival posvećen Miroljubu Jovanoviću i Minji Markoviću. Ja sam sa obojicom radio, sarađiva, družio se. Sa Minjom smo radili Festival gradskih pesama i romanse “Niška jesen”, a sa Mikom nema šta nismo radili od Filmskih susreta, televizijskih emisija, čak je i prva ekipa City Festa bila ta. Ne mogu još uvek da se pomirim sa činjenicom da njega nema, očekujem da je on tu negde i da nije stigao na početak ove manifestacije. U mnogim situacijama se setim njegovih duhovitih rečenica. Oni su još uvek u našim srcima i zato mi je drago što ću Lutajućim srcima, Spomenki i Vladi da uručim priznanja”, istakao je filmski kritičar Dejan Dabić.

Vladimir Ristić, Branka Bešević Gajić i Žikica Jovanović

Priznanja su dobili i rediteljka Branka Bešević Gajić, i reditelji Žikica Jovanović, Slađan Stojanović i Vladimir Ristić. Uručujući nagradu za dosadašnji rad Vladimiru Ristiću Dabić je napomenuo da dok on ovde prima nagradu, njegov film na Zlatiboru dobija drugo priznanje. On je izrazio nadu da će još mnogo filmova City Produkcija uraditi i zatvoriti neke druge festivale.

Branka Bešević Gajić, rediteljka

Zadovoljstvo dobijenom nagradom izrazila je i rediteljka Branka Bešević Gajić.

“Ova nagrada mi mnogo znači, sada ću biti još odgovornija kako bi svako moje delo zajedno samnom bilo bolje od prethodnih”, naglasila je Bešević Gajić.

Dejan Dabić, NKC

Festival je zatvoren sinoć, a Dejan Dabić je istakao da City Fest ima odličan koncept.

“Povezali smo muziku i film. Veliki nemački reditelj svetskog glasa Vil Vender svojevremeno rekao “moj život je spasao rokenrol”. Na ovom festivalu se ne svira samo rokenrol, ali ono što hoću da kažem to je da muzika i film idu zajedno, vrlo često neke filmove prepoznajemo po muzici. Ovaj festival treba negovati i ja ću reći da je ovogodišnji festival zatvoren, ali da je sledeći festival otvoren”, rekao je Dabić publici u svetosavskom parku.

„City Fest“ je ove godine organizovan u saradnji sa GO Medijana i uz pomoć Grada Niša.

Pročitajte još…

Nagrada „Miroljub Mika Jovanović“ Sonji Đekić za dokumentarac „Speleonaut/Pod kamenim nabom“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com