Kultura

Veče posvećeno nepravedno zapostavljenom Nišliji Svetislavu Tisi Milosavljeviću

POTPISIVANJEM MEMORANDUMA BANSКI DVOR I SКC NIŠ ZVANIČNO POČELI SARADNJU

Кulturni centar Banski dvor i Studentski kulturni centar Niš potpisali su memorandum kojim je i zvanično počela saradnja ove dve institucije. Tim povodom u Nišu je organizovana i promocija monografije “Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banja Luke, od vojnika do državnika”, a potom i zajednički koncert kamernog gudačkog orkestra iz Banja Luke i hora iz Niša.

Potpisivanjem memoranduma o saradnji Кulturni centar Banski dvor i Studenski kulturni centar Niš zvanično su uspostavili, kako su naveli direktori ovih institucija, kulturni most između Banja Luke i Niša.

Foto: SKC

„Upoznat sam sa bogatim programskim aktivnostima koje sprovodi SКC Niš. Banski dvor ništa manje. Uveren sam da ćemo moći da lepo upotpunimo te naše programe, dosta je polja u kojima možemo da razvijamo našu saradnju koja će se vremenom samo nadograđivati“, naveo je prof. dr Mladen Matović, direktor Кulturnog centra Banski dvor.

Foto: SKC

Direktor SКC-a ovom prilikom je rekao da je ovakvom saradnjom otvorena nova stranica kulturološke istorije.

“Prepoznali smo da Кulturni centar Banski dvor ima iste programe, iste segmente i oblasti kulturnih događaja. Nema razloga da ne sarađujemo i da Niš i Banja Luku spojimo na pravi način, a to je kultura”, naveo je dr Predrag Jelenković.

Foto: SKC

Povodom početka saradnje u dvorištu niškog Univerziteta predstavljena je i monografija “Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banja Luke, od vojnika do državnika”. Simbolično i saradnja između ove dve institucije počela je 7. septembra, na dan rođenja bana koji povezuje Niš i Banja Luku. Bio je brigadni general, ministar saobraćaja u kraljevini SHS-a, a kasnije i prvi ban Vrbaske banovine sa sedištem u Banja Luci.

„Svetislav Tisa Milosavljević je nepravedno zapostaljeni Nišlija. Ideja ove monografije je bila da se svaki segment njegovog života rasvetli, uključujući onaj o kome se najmanje znalo – period odrastanja koji je pisan na osnovu arhivske građe Istorijskog arhiva u Nišu. Ovo je možda i najvredniji deo monografije jer se o tome do sada nije pisalo“, navodi autor monografije istoričar Milutin Miltojević.

Foto: SKC

Nakon promocije gudački orkestar „Svetislav Tisa Milosavljević“ i Akademski hor SКC-a održali su zajednički koncert.

„Uvek je zadovoljstvo sarađivati sa ljudima koji su puni entuzijazma kao i mi. Ja se stvarno nadam da će to imati jednu daleku budućnost“, navodi prof. dr Branka Radošević Mitrović, dirigent gudačkog orkestra „Svetislav Tisa Milosavljević“

Foto: SKC

Potpisivanje memoranduma važan je momenat u povezivanju Banskog dvora i SКC-a saglasni su dirigenti.

„Mislim da ćemo u budućnosti biti svedoci jako dobrih koncerata i kulturnih aktivnosti obe kuće“, kaže prof. mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SКC-a.

Foto: SKC

Iz obe institucije kulture očekuju da će, posle uspešne promocije i koncerta u Nišu, umetnici iz oba grada uskoro zajedno nastupiti i u Banja Luci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com