Kultura

Veče posvećeno nauci, poeziji i muzici “Pod sjajem zvezda ove noći” sutra u Regionalnom centru

Veče posvećeno atronomiji, poeziji i muzici “Pod sjajem zvezda ove noći” biće održano sutra (15. maja), a svi posetioci moći će da čuju zanimljiv programski spoj o nebeskim telima i zvezdama kroz naučni aspekt, muziku inspirisanu kosmosom, govoriće se o mitovima koji se vežu za pojedina nebeska tela i sazvežđa, a sve to upotpuniće i stihovi umetnika posvećeni upravo ovoj temi.

Profesor Prirodno – matematičkog fakulteta Dragan Gajić kazao je da ideja da se organizuje jedno ovako veče postoji već duže vreme.

 

Foto: M.K.

“Obično imate, kombinovane večeri koje su posvećenje umetnosti, u našem društvu pod pojmom kultura obično se podrazumeva da se radi o lepim umetnostima, kulturan čovek je onaj koji čita posećuje izložbe, ali je nekako taj aspekt naučnog kao bitnog segmenta kulture zaboravljen, mi smo hteli da napravimo jedan spoj gde ćemo govoriti o nauci i gde će biti prisutne one umetnosti koje su inspirisane upravo kosmičkim objektima”, kazao je Gajić.

On dodaje da, će se govoriti o zvezdama i kosmičkim objektima, o mesečevim fizičkim karakteristikama, ali  i o mitovima, a u pauzama između dva segmenta stihove će govoriti Uroš Krulj učenik trečeg razreda, Gimazije Svetozar Marković. Sve ovo pratiće muzika kvarteta “Impresija” što će, prema rečima organizatora, dati posebnu notu celom događaju.

Foto: M.K.

“Ja ću sutra u segmentima govoriti o mitovima koji su ustvari najstarije priče o kosmolgiji, nastanku sveta i bogovima, oni su nastali pre legnede i što su bogatiji mitovi to je njihov uticaj na kulturu određenog naroda bio veći”, rekao je Gajić,

On je dodao da je planirano teleskopsko posmatranje neba odloženo zbog vremenskih uslova, ali da će taj deo biti ipak ponovo organizovan u Tvrđavi u junu mesecu.

Organizatori su pozvali sve građane da im se pridruže u Regionalnom centru ( Pariske komune b.b.) u 7 časova. Ulaz je besplatan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com