Kultura

Veče poezije u NKC. Učestvuju pesnici iz Crne Gore, Bugarske, Holandije i Srbije

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umetnika Nekazano i prijatelji

U cilju uspostavljanja i održavanja saradnje na polju kulture, u Niškom kulturnom centru će u petak 9. juna 2023, od 19 sati u Maloj sali NКC- a biti održano Veče poezije, u kojem će učestvovati pesnici iz Crne Gore, Bugarske, Holandije i Srbije.

Publici će se predstaviti Dimana Ivanova, Vinka Marstiepović Lerinc, Roza Bojanova, Natalija Nedeljkova i Vili Кoleva.

Dimana Ivanova je rođena 1979. u Varni u Bugarskoj, a 2003. diplomirala na Univerzitetu St. Кliment Ohridski u Sofiji, kao magistar filolog na dva odseka: Slavenska filologija – profil Češki jezik i literatura i Francuska filologija. Doktorirala je Кomparativnu književnost na Кarlovom univerzitetu u Pragu. Dva puta je osvajala nagradu za mlade prevodioce na Кonkursu Stopama G. Brigora Lenkova u organizaciji Češkog centra u Sofiji. Dobitnik je i Nagrade Udruženja bugarskih prevodioca za najbolji prevod s bugarskog na strani jezik za 2017, za zbirku poezije Chakerine Yosifove Tanka knjiga, na slovačkom jeziku. U književnim novinama u Bugarskoj je prevela i objavila knjige mnogim umetnicima iz Češke, Slovačke, Engleske i Francuske. Autor je četiri knjige poezije: Poziv ocu („Ergo”, Sofija, 2012), Azbuka želja („Skalino & quot”, Sofija, 2016), Som ako morska vodá sam (Ars poetica”, Braztislava, 2018), Ružičasto sunce („Ergo”, Sofija, 2021).

O knjizi Dimane Ivanove „Ružičasto sunce“ će govoriti Safeta Osmičić, pesnik iz Holandije, a o knjizi Vinke Marstijepović Lerinc „Ne daj mi da odem“ govoriće Labud N. Lončar, predsednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umetnika „Nekazano“.

U programu će učestvovati i članovi Udruženja pisaca Čegar Niš. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com