Društvo

Veće penzije za 1,5 odsto već u januaru

U skupštinsku proceduru ušle su dopune Zakona o privremenom načinu isplate penzija po kojima će  penzioneri u Srbiji od decembra imati penzije veće za 1,5 odsto.  Uvećani ček  dobiće u januaru, kada se isplaćuju decembarske penzije.

U obrazloženju dopuna Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija navodi se da će novac za uvećanje penzija obezbediti Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje finansijskim planom za narednu godinu.

Nakon ovog uvećanja od 1,5 odsto u januaru naredne godine, prosečna penzija u Srbiji biće 23.807 dinara. Budući da sada iznosi 23.456 dinara, znači da će penzioneri u proseku dobiti oko 350 dinara više nego do sada.

 

13891-novcanik

 

Da podsetimo, Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija  koji je stupio na snagu pre dve godine,  penzioni čekovi umanjeni su 22 odsto. Penzije koje su bile veće od 40 hiljada umanjene su za četvrtinu, to jest 25 odsto.

U januaru prošle godine, penzioneri su dobili povišicu od 1,25 odsto, a sredinom prošlog meseca i jednukratnu pomoć od 5 hiljada dinara, za šta je iz državne kase izdvojeno oko osam milijardi dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com