Ekonomija

Veće odobrilo poskupljenje varijabilnog dela cene grejanja, fiksni deo bez promene

Predlog Nadzornog odbora Gradske toplane o povećanju cene grejanja, Veće Grada Niša, danas je polovično uvažilo.

Veće je odobrilo poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja sa 5,83 na šest dinara po kilovat satu isporučene toplotne energije, ali je odbačen predlog Nadzornog odobra da fiksni deo cene bude povećan sa sadašnjih 21,18 dinara po kvadratu na 23,46 dinara.

Direktor JKP “Gradska toplana” u Nišu Predrag Milačić rekao je da je zadržavanje fiksnog dela cene rezultat dogovora rukovodstva toplane i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

“Gradonačelnik i Gradsko veće zabrinuti su za standard gradjana, sasvim legitimno. To jedini razlog što nije prihvaćena viša cena fiksnog dela cene. Iznos fiksnog dela cene od 23,46 dinara po kvadratu u potpunosti je uskladjen sa metodologijom Vlade Srbije za utvrdjivanje cene isporučene toplotne energije”, izjavio je Milačić.

On je rekao da je optimista i da veruje da zadržavanje fiksnog dela cene na sadašnjem nivou neće ili neće mnogo negativno utičati na poslovanje toplane.

Predrag Milačić, direktor JKP Gradska toplana

“Da trošak fiksnog dela cene ne bi ugrozio poslovanje toplane, Gradsko veće se potrudilo i Skupština grada je to potvrdila, da se izvrši dokapitalizacija toplane sa 150 miliona dinara. Toplana će taj novac iskoristiti za smanjenje duga robnim rezervama u mazutu koji postoji od 2002. godine tako da će kamata, koja je sastavni deo fiksnog dela cene, biti duplo niža iz meseca u mesec”, objasnio je Milačić.

Rekao je i da će sa fiksnim delom cene od 21,18 dinara po kvadratu, Niš imati najniži fiksni deo cene grejanja u čitavoj Srbiji.

Milačić je rekao da je varijabilni deo cene povećan jer je mazut poskupeo sa 51,61 na 54,50 dinara po kilogramu, a električna energija sa 7,53 na 8,58 dinara po kilovat satu, dok je gas neznatno poskupeo, a toplana je ostvarila uštedak u vodi jer je koristila većim delom vodu iz svog bunara.

Kako je kazao Milačić, varijabilni deo cene biće ponovo korigovan ukoliko se cene energenata u narednom periodu budu menjale.

“Do kraja meseca uradićemo novu kalkulaciju. Trenutno cene gasa imaju trend pada, dok cene mazuta drastično rastu. Biće nove korekcije ukoliko rast cena energenata bude iznad tri odsto, a nećemo čekati pad od pet odsto da bi korikovali cenu naniže”, izjavio je Milačić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com