Društvo

Veća podrška Romima od strane grada u svim sferama društva

Prema zvaničnoj statistici u Nišu živi oko sedam hiljada Roma, međutim, taj broj je nezvanično mnogo veći. Romima je potrebna podrška u svim sferama društva počevši od obrazovanja, kulture, stanovanja do rešavanja problema nekih romskih naselja koje ne zadovoljavaju osnovne kriterijume za život, rečeno je u Gradskoj kući povodom Međunarodnog dana Roma.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da ovaj datum treba da nas podstakne da se što pre reši težak položaj romske zajednice.

Trebamo, ove godine da rešimo, one decenijske probleme koji muče sve građane Niša. Činimo velike napore da se ta slika popravi i da se pruži podrška romima  počevši od kulture, onoga što je značajno za njih u tim oblastima, informisanja, vezano za život zajednice, običaje kao i za sve ono što su vrednosti romske zajednice. Uveli smo nove programe podrške, od ove godine stipendiraju se najbolji učenici romi. Cilj je  da imamo što  više obrazovanih roma, profesora , doktora, kao ravnopravnih članova ove zajednice”, rekao je Bulatović.

On je dodao, da se radi na  projektu izgradnje novih 50 stambenih jedinica za pripadnike romske nacionalnosti kao i na iznalaženju rešenja za novo naselje umesto naselja “Crvena zvezda” koje na zadovoljava osnove komunalne infrastrukture.

“Kada je u pitanju kanalizacija, vodovodna infrastruktura, prostorna infrastruktura, mislim da je došlo vreme da se sa reči pređe na dela, a verujem da je ova godina upravo godina građana Niša gde će se rešiti decenijski problemi koji nas muče”, rekao je Bulatović.

Potpredsednik Nacionalnog saveta romske manjine, Svetislav Jovanović, istako je da su tokom vekova romski jezik, tradicija i kultura postali ne samo deo Evropske kulture već je i obogatili.

“Imajući u vidu težak život, jednog dela Roma u Srbiji, Nacionalni savet poziva sve političke partije u Srbiji na korektniji odnos prema Romima, potreban je ne samo dijalog sa romima već i konkretnija podrška kao i praktična podrška na terenu”, kazao je Jovanović.

On je najavio da će sledeće godine Dan Roma biti obeležen u novom Romskom kulturnom centru.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com