Društvo

VEĆ OSAM GODINA NEMA SVRATIŠTA U NIŠU – Hoće li ‘’deca ulice’’ moći i gde da se ogreju ove zime

Zima je na pragu, a na ulicima Niša i dalje mogu da se vide deca koju u žargonu zovemo ‘’deca ulice’’. Nekada su mogla bar na nekoliko sati da se sklone u Svratište za decu ulice koje je kao projekat funkcionisalo u gradu, ali ove zime ne. Zamenica gradonačelnice Niša resorno zadužena za socijalu Dušica Davidović kaže da grad radi na tome da ova usluga ponovo zaživi.

Decu ulice viđamo najčešće na raskrsnicama. Peru šoferšejbne, a ima ih najrazličitijih doba starosti. Od onih najmlađih do adolescenata. Uglavmom su to dečaci, ali ima i devojčica. Koliko je tačno dece u ovim hladnim danima na ulici tačno se ne zna, jer ima ih i iz drugih gradova. Uglavnom ovih u neposrednoj okolini Niša. Kako god, i najhladnije dane koji nas očekuju dočekaće i ove godine bez mesta gde mogu malo da se zagreju, dobiju šolju toplog čaja, sendvič i neku topliju odeću.

Niš je nekada imao Svratište za decu ulice i za skoro pet godina rada posetilo ga je više od 200 korisnika koji su redovno dolazili. Neki od njih su bili iz Niša, a neki samo u tranzitu.

Boško Aleksić; foto: V. P.

‘’Dok je svratište radilo tih nekoliko godina uspeli smo da evidentiramo decu ulice, da ih pravno učinimo vidljivim, da im obezbedimo matične brojeve, zdravstvene knjižice, vakcinisali smo ih, ali onaj najvažniji problem zbog kojeg su oni na ulici nije rešen. Glavna uloga svratišta koje bi sada oživelo u Nišu bila bi da se osloni na  jačanje biloškoh porodica uz neke programe, da  roditelji steknu veću odgovornost i kompetencije i da deca koja su na ulici i koja svojim ‘’radom’’ izdržavaju porodice  i sebe same vrate normalnom životu jer ovo što se se sada dešava to je i eksploatacija dece’’- kaže  Boško Aleksić, nekadašnji koordinator Svratišta.

On dodaje da je u kontaktu sa ljudima iz grada ima negoveštaja da bi Svratište moglo ponovo da zaživi, a to je posebno važno sada kada je kovid u pitanju jer su oni direktno izloženi tom riziku.

Grad radi na tome da se Svratište ponovo otvori, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Foto: S.P.

‘’Niš nema Svratište proteklih osam godina, a funkcionisalo je u partnerstvu sa nevladinom organizacijom i finansiralo se putem projekta. Tada sam zagovarala ideju da se  otvori budžetska pozicija sa minimalnim sredstvima koja bi bila dovoljna  za održivost jedne ovakve usluge. Potencijalno postoji objekat u gradu  u kome će se pružati i usluga prihvatilišta i  usluga svratišta. Ove zime ne može da se očekuje da zaživi  zbog dobijanja licence jer to zahteva neko vreme. Imamo već jedan potencijlni objekat i u što skorijem roku otvorićemo sve ove usluge’’- kaže Dušica Davidović.

Prema njenim rečima, a na osnovu istraživanja koje je radio UNICEF, došlo se do brojke od 78 dece uluce.

‘’Ja tvrdim da je taj broj mnogo veći i za to postoje razlozi. To su deca koja imaju svoje biloške roditelje, deca iz disfunkcionalnih porodica koju sami roditelji izvode na ulicu da bi oni prihodovali. Druga stvar je što Niš pokriva i mnoge manje gradove, pa i deca iz ovih gradova dolaze u Niš’’- kaže Dušica Davidović.

Ona ističe da će grad uskoro u sardanji sa odgovarjućim institucijama i ustanovama pokrenuti akciju zbrinjavanja odraslih beskućnika, ali će ta akcija obuhvatiti i decu ulice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com