Hronika

Već gorelo šest dimnjaka, prošle grejne sezone 46

Za samo par nedelja od početka grejne sezone u Nišu je gorelo šest dimnjaka, ali taj broj za niške vatrogasce ne predstavlja iznenadjenje jer se sa učestalim paljenjem dimnjaka susreću svake jeseni i zime, rekao je komandant Vatrogasno-spasilačke brigrade Niš Srdjan Nikolić.

On je za kazao da su toku prošle grejne sezone 46 puta intervenisali zbog paljenja dimnjaka. “Vlasnici kuća i stambenih objekata ne pripreme dimnjake za grejnu sezonu, ne očiste ih od zaostale gareži što dovodi do njihovog zapušavanja. Kada je dimnjak zapušen, varnica lako može da dovede do paljenja gareži”, rekao je Nikolić.

On je istakao da se vatra iz dimnjaka vrlo lako prenosi na objekat, najčeše na krovnu konstrukciju.

Foto: B.Lj.

“Priprema za grejnu sezonu podrazumeva i da vlasnici provere da li na dimnjacima nema oštećenja i pukotina, što takodje mnogi ne čine. Na objektima starije gradnje dolazi do odronjavanja maltera i pucanja cigle, što može uzrokovati stvaranje pukotina, kroz koje varnice prolaze i mogu da izazovu požar u samoj kući ili stanu”, objasnio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u slučaju da dodje do paljenja dimnjaka gradjani nikako ne treba da pokušavaju da požar gase vodom, jer mogu da prouzrokuju veću štetu, a vatru neće ugasiti.

“U dimnjaku se prilikom požara stvara temperatura od čak 900 stepeni Celzijusovih i kada u taj uzan, a dugačak prostor ubacimo vodu ona će se istog časa pretvoriti u vodenu paru čija je zapremina 1.700 puta veća od vode. Tada dolazi do stvaranja pritiska u dimnjaku i do njegovog pucanja”, rekao je Nikolić.

Do dolaska vatrogasaca, dodao je Nikolić, gradjani mogu da požar u dimnjaku gase zatvaranjem otvora na dimnjaku mokrim krpama, ali ukoliko je prostor zadimljen moraju da se evakuišu i obaveste druge stanare da to učine, ukoliko se radi o višespratnicama.

“Kada do paljenja dimnjaka dodje za vatrogasce najveću pomoć predstavlja to kada gradjani od dimnjaka uklone stvari koje lako mogu da se zapale”, istakao je Nikolić.

Istakao je da gradjani svakako preventivno moraju da uklone iz blizine dimnjaka lako zapaljive stvari, što takodje mnogi ne čine.

“Na krovovima koji su ionako lako zapaljivi jer su suve gradje, nalaze se često i skladišta različitih materijala, ljudi tu čuvaju i drva za ogrev, tako da se vatra lako razbukta kada do požara dodje. Imali smo slučajeve i da je lamperija postavljena na dimnjak ili da dimnjak nije udaljen više od osam centimetara od drvene konstrukcije krova”, kazao je Nikolić.

On je savetovao svim vlasnicima kuća i stanova da dimnjake dobro izoluju, jer se time bitno smanjuje kondenzacija dimnih produkata i stvaranje garaži koju varnica može da zapali.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com