Promo

VAŽNOST Preventivnih kardioloških pregleda – MEDIKOTIM PULS

Koliko su važni preventivni pregledi nažalost saznamo tek kada se problemi sa zdravljem pojave. Kako ne bi došli u situaciju iz koje se teže izlazi lekari MEDIKOTIM PULS preporučuju da se redovno rade preventivni kardiološki pregledi.

Svi oni koji puno rade i malo imaju vremena za brigu o sebi, ljudi srednjih godina čije se zdravlje iz dana u dan menja i mora da se kontroliše kao i populacija srednjih godina koja dovoljno ne misli o svom zdravlju – svi su oni kandidati za preventivni pregled.

Lekari MEDIKOTIM PULS  omogućili  su da brojne preglede i analize uradite veoma povoljno.

PREVENTIVI Kardioločki pregled predviđa ultrazvuk srca, test fizičkim opterećenjem, holter krvnog pritiska i osnovnu laboratoriju sa lipidnim statusom.

Kardiološki pregled je bezbolan, nije potrebna nikakva priprema, ne koriste se nikakvi invazivni instrumenti (uobičajeno se koristi stetoskop, tenziometar, EKG aparat). Traje prosečno oko 20-30 minuta a po potrebi i duže.

ULTRAZVUK SRCA (ehokardiografija) sa Color Doplerom

Ehokardiografski pregled- spada u grupu tzv. neinvanzivnih metoda, koja pored poznavanja anatomskih struktura srca zahteva i odredjeno iskustvo, pa i veštinu upri usmeravanju ultrazvučnog snopa, odnosno sonde prema određenim strukturama srca ili krvnog suda. Izvodi se posebnom sondom koja se prislanja i pokreće preko prednjeg zida grudnog koša, te se ova metoda stručno zove transtorakalni ultrazvuk srca.

Foto: MEDIKOTIM PULS

Metoda je neinvazivna, bezbolna, pre pregleda nije neophodna posebna priprema, nema štetnih dejstava i može se primenjivati u najranijoj životnoj dobi. Ovom vrstom pregleda dobijaju se značajni podaci o morfologiji i funkciji srčanog mišića, srčanih zalistaka, dimenzijama srčanih šupljina i brzini protoka krvi kroz srce i velike krvne sudove. Color Doppler tehnika omogućava vizuelizaciju u boji toka krvi kroz srčane šupljine i krvne sudove, na osnovu čega je procena stanja i stepena oštećenja znatno preciznija.

Ultrazvučnim pregledom srca određuju se:
-Dimenzije srčanih šupljina/pretkomora, komora, debljina srčanog mišića, dimezije aorte/, Snaga srčanog mišića/ejekciona frakcija
– segmentni kontraktilitetet srčanog mišića/,
valvule
–procenjuju se izgled i funkcija valvula, pregrade izmedju komora i pretkomora, stanje srčane ovojnice-srčane kese/perikarda/, eventualno prisustvo neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina: trombi, tumori srca

Primarne kardiomiopatije-bolesti srčanog mišića/dilatati. hipertrofične, restr. i infiltrativne/,
Bolesti srčanih zalisataka: stenoze, prolapsi, regurgitacije,
Urodjene srčane mane: ASD, VSD, Tetralogia i Pentalogia Fallot,
Intrakardijalne promene/tumori i ciste perikarda i srčanog mišića.

TEST FIZIČKOG OPTEREĆENJA

U upotrebi su dva protokola opterećivanja. Na biciklergometru koristi se kontinuirani test opterećenja sa povećanjem opterećenja za 25w svakih 3 min. Od testova na pokretnoj traci preporučuje se test po Bruceu. Oba testa podjednako su merodavna u kliničkoj praksi i medicini rada. Test traje oko 30-45 minuta.

Preporučeno je takođe da visina testa opterećenja bude submaksimalna (85% maksimalnog pulsa za godine starosti i pol) ili simptomima ograničen test koji se prekida kod pojave relevantnih simptoma.

Indikacije : Utvrđivanje sposobnosti za profesionalni posao, rekreaciju i sportske aktivnosti
Rezultati testa opterećenja su važan faktor u izboru bolesnika za hirušku revaskularizaciju miokarda i ocenu uspeha operacije
Ergometrija kao nespecifičan test može služiti i za ocenu fizičkih mogućnosi bolesnika sa ishemijskom bolesti srca
– koji uključuju klasične anginozne tegobe u vidu pristiska ili stezanja u grudima,
– bolova u grudima koji se pojavljuju u naporu ili nevezano od fizičke aktivnosti,
–  atipična prezentacija ili ekvivalenti angine su: nedostatak daha, takođe, dispneja u naporu.
-Test fiizičkim opterečenjem takođe se može razmotriti i kod osoba koje nemaju nikakve simptome i koje imaju dva ili više faktora rizika za koronarnu bolest (hipertenzija, povišene masnoće u krvi, pušenje, pozitivna porodična anmneza za srčane bolest)
-Pacijenti sa valvularnim oboljenjima (osim sa tesnom aortnom stenozom) mogu se podvrgnuti testiranju da bi se procenio funkcionalni kapacitet, efikasnost tretmana, ili neophodnost hirurškog lečenja.

HOLTER EKG

Ova metoda omogućava registraciju EKG-a pri aktivnosti bolesnika tokom 24 h, ili vise dana, tako da se može pratiti razvoj EKG-promena u određenim vremenskim intervalima i određenoj aktivnosti bolesnika.

Foto: MEDIKOTIM PULS

Sama metoda (aparat) nazvana je po dr Normanu J. Holteru, koji je izumeo ovu vrstu praćenja srčanog rada, a upotreba holter EKG-a počela je u kliničkoj praksi 1960. godine.

Zahvaljujući  Holter EKG monitoringu, mogu se otkriti brojni poremećaji ne samo u srčanom ritmu, već i u razvoju ishemičkih i metaboličkih poremećaja. 24 h Holter EKG monitoring se indukuje i kod bolesnika radi procene praćenja dejstva terapije.

Priprema bolesnika za Holter EKG monitoring i tumačenje rezultata, detaljnije OVDE.

OSNOVNA LABORATORIJA SA LIPIDNIM STATUSOM

Pored provere osnovnih parametara za dobar prikaz pravog kardiološkog zdravlja potrebna je i laboratorijska provera lipidnog statusa u cilju provere rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Ova provera predviđa ispitivanje nivoa:

  •   Holesterola
  •   Triglicerida
  •   LDL holesterola ( lošeg holesterola)
  •   HDL holesterola ( dobrog holesterola)

Uz pojedinačne vrednosti svakog od navedenih parametara, za procenu rizika važan je odnos pojedinih vrednosti, posmatranih kroz: Faktor ateroskleroze ( LDL/ HDL) i Faktor rizika ( holesterol / HDL ).

Vama ostaje samo da se javite na dobro poznate telefone MEDIKOTIM PULS i zakažete svoj preventivni kardiološki pregled.

BRIGU O ZDRAVLJU PREPUSTITE ISKRENIM PRIJATELJIMA – MEDIKOTIM PULS

MEDIKOTIM PULS
MEDIKOTIM PULS
Svetislava Trgojevića 37, Niš
018 323 04 04
060 323 04 05
www.medikotimpuls.rs
FACEBOOK
INSTAGRAM

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2903.3557965679197!2d21.880745515008737!3d43.306810782779074!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755bb271a4ba0d7%3A0x573ed420196906be!2sMEDIKOTIM%20PULS!5e0!3m2!1sen!2srs!4v1601969280918!5m2!1sen!2srs” width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0;” allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com