Društvo

Vazduh u Nišu sinoć najzagađeniji od početka ovogodišnje grejne sezone

Vazduh u Nišu sinoć je bio najzagađeniji od početka ovogodišnje grejne sezone, pokazuju podaci Republike agencije za zaštitu životne sredine.

U 23 časova koncentracija štenih PM10 čestica iznosila je 289,89 mikrograma po metru kubnom, što je skoro šest puta više od dozvoljne vrednosti, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila 255,35 mikrograma, što je 10 puta veća vrednost od dozvoljene.

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica PM10 i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim, dok koncentracija čestica PM2,5 ne bi smela da prelazi 25 mikrograma.

Posle ponoći koncentracija štenih čestica krenula je da pada tako da je jutros u šest časova bila 124,55 mikrograma po metru kubnom čestica PM10 i 117,7 mikrograma po metru kubnom PM2,5 čestica, što su i dalje vrednosti daleko više od dozvoljenih.

Po mišljenju stručnjaka, razloge za ekstremno zagađenje vazduha u Nišu treba tražiti u činjenici da se individualnim ložištima zagreva 50 odsto domaćinstava i da u gradu postoji veliki broj ustanova koje za grejanje još koriste lož ulje, mazut i ugalj.

Razloge treba tražiti, govore stručnjaci, i u sve intenzivnijem saobraćaju i sve većem broju vozila u gradu. Povećane koncentracije čestica PM10, prema rečima lekara, predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, a još veću opasnost predstavljaju čestice veličine 2,5 mikrona jer mogu da dođu do najdubljih delova pluća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com