DruštvoZdravlje

Vazduh u Nišu ponovo zagađen

Domaćinstva i ustanove u Nišu koja se greju na ugalj i drva, otvorila su ovogodišnju grejnu sezonu zbog niskih jutarnjih i večernjih temperatura, što je već uticalo na kvalitet vazduha.

U proteklih nedelju dana građani Niša su u večernjim časovima udisale zagađen vazduh, a najveće zagađanje štetnim česticama PM10 i PM2,5 zabeleženo je u subotu uveče.

Merni uređaji Agencije za zaštitu životnu sredinu zabeležili su da je te večeri koncentracija PM10 čestica dostigla čak 139 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila 124,8 mikrograma.

Smatra se da je vazduh čist ukoliko je koncentracija čestica PM 10 manja od 50 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija čestica PM2,5 manja od 25 mikrograma, što znači da je koncentracija PM10 čestica u subutu uveče bila 2,8 puta veća od prihvatljive, a koncentracija PM2,5 čestica bezmalo pet puta veća. .

Građanski aktivista iz Niša Miloš Bošković koji je čitave prošle zime objavljivao rezltate merenja kvaliteta vazduha u gradu i na njih upozoravao Nišlije, objavio je na svom FB profilu nove rezultate i najavio da će i ove godine to isto činiti.

„Nadam se da ćete mi i ove sezone dozvoliti da budem vaš vodič kroz spaljenu plastiku, vlažno drvo i ugalj najgoreg kvaliteta“, naveo je Bošković.

Lekari upozoravaju da povećane koncentracije čestica PM10 predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi, a da još veću opasnost predstavljaju čestice veličine 2,5 mikrona i 0,1 mikrona, jer mogu jer mogu da dodju do najdubljih delova pluća.

Tokom prošlogodišnje grejne sezone koncentracije čestica PM10 i PM2,5 u Nišu bile su vrlo često više od 200 mikrograma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com