Obrazovanje

VAŽAN TEST JE PRED SRPSKIM SREDNJOŠKOLCIMA: Pilotiranje je uvod u državnu maturu koja će biti ulaznica za fakultet

Prvo pilotiranje državne mature počinje sutra 28. i završava se 30. oktobra. Obuhvatiće 101 školu i 5000 đaka u Srbiji, a u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu pilotiranje mature biće organizovano u 9 škola, pet gimnazija i četiri tehničke škole, kaže Dragan Gejo, načenik Školske uprave u Nišu. Projektom su u Nišu obihvaćene gimnazije ‚‚9.maj‚‚ i ‚‚Bora Stanković‚‚ kao i elektzrotehničke škole ‚‚Nikola Tesla‚‚ i ‚‚Mija Stanimitović‚‚.

To je i prvi neposredan susret učenika sa najvažnijim nacionalnim testiranjem za kraj srednjoškolskog obrazovanja, koje znači veliku maturu za četvorogodišnje i završni ispit za trogodišnje smerove. Za one koji su 2018. – 2019. godine upisali četvorogodišnje smerove, plan je da u junu 2022. velika matura postane ulaznica za upis na fakultete.

Srednjoškolci će sada polagati tri ispita. Pilotiranja državne mature počinje 28. oktobra, u devet sati i to ispitom iz srpskog, odnosno maternjeg, jezika i književnosti.

Naredna dva dana, 29. i 30. oktobra, đaci će rešavati testove iz matematike, opšteobrazovnih predmeta i teorijskog dela stručnog ili umetničkog predmeta.

‚‚Projekat se realizuje u saradnji Ministarstva prosvete i Evropske unije i sada je na redu pilotiranje. Učenici će polagati različite predmete, a rezultati ispita će resornom ministarstvu polazati šta treba menjati. Druga proba je planira za maj iduće godine”, kaže Dragan Gejo.

On dodaje da će matura koju će učenici polagati 2022.godine predstavljati prohodnost za fakultete.

‚‚Učenici će polagati dva osnovna predmeta, srpski i matematiku i jedan izborni predmet koji će biti usko usmeren ka određenom fakultetu. Ukoliko učenik želi da studira Ekonomski fakultet izabraće, recimo, ekonomsku geografiju. Za Pravni fakultet biće to istorija. Postoje i fakulteti na kojima će kandidati polagati dodatne ispite. To su oni fakulteti na kojima se osim znanja proveravaju i sposobnosti i sklonosti učenika, a to su Fakultet umetnosti ili Fakultet sporta, možda i Medicinski fakultet”, objašnjava Gejo.

Školska uprava će prati polaganje ispita u školama koje su izabrane. Rezultati će biti dostavljeni Ministarstvu prosvete koje će zejedno sa Zavodom za unapređenje obrazovnog sistema raditi dalje na usavršavanju državne mature.

‚‚Postoji još jedan korak koji je predviđen a to je uvezivanje fakulteta sa Ministarstvom prosvete na ovu temu”, dodaje Gejo.

Prema njegovim rečima učenici na trogodišnnjim obrazovnim profilima polagaće završni ispit i oni će imati radne zadatke a ne predmete kao učenici iz četvotogodišnjih škola. Nakon toga moći će da biraju fabrike gde će raditi.
Načelnik Školske uprave u Nišu kaže da će tokom pilotiranja probne mature biti ispoštovane sve epidemiološke mere u školama.

‚‚Svaki ispit traje sat i po i učenici će raditi gradivo koje su do sada prešli. Zadaci koje će đaci sada rešavati odnose se isključivo na gradivo iz prve dve godine srednje škole jer su učenici koji u ovoj proveri učestvuju još na početku trećeg razreda. U učionici će biti 15 osoba i đaci i profesori nosiće maske”, dodaje Gejo.

Pilotiranje mature je pretproba budućeg maturskog minimuma i učenici ne treba da strahuju da li će preći potreban bodovni prag, jer pragova nema. Okosnica sada nije provera znanja, već kvaliteta do sada priređenih ispitnih zadataka, a nisu obuhvaćeni baš svi predmeti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Napokon cete videti koliko su nam deca nepismena.Zasto?Zato sto uce toliko nebitnih stvari a one osnovne nemaju pojma.U nasem skolstvu je vaznije znati ko je napravio kip slobode ili piramide nego spomenik na Avali,bitna je svetska istorija a nasu nemamo pojma.Sto se tice srpskog jezika jos uvek citamo Puskina i Dostojevskog a ne znamo ni sta je napisao Beckovic ili ti vecina nasih pisaca i pesnika ovog nasegvdoba.Sta cekamo da umru pa da se uvrste u lektiru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com