Društvo

Vatrogasci iz Niša krenuli put Grčke da pomognu (VIDEO)

Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je vatrogasno-spasilački tim od 36 pripadnika sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice, kao i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim vozilom, kako bi pružili pomoć svojim kolegama i grčkom narodu u gašenju velikih požara.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ispratio je u Nišu vatrogasno-spasilački tim i poručio da su vatrogasci-spasioci MUP-a Republike Srbije heroji i ponos naše zemlje, i da će u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili Grčku biti raspoređeni na onim lokacijama gde su najpotrebniji.

„Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji“, poručio je Čaušić.

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više šumskih požara od kojih su najveći na lokacijama u regionu centralne Grčke, u rejonu na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf.
Pored snaga Grčke nacionalne službe (više od 800 vatrogasaca, 328 vozila, 28 aviona i 18 helikoptera), angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite.

Prema podacima grčke Civilne zaštite, u poslednja 24 sata zemlju su zahvatila 64 nova požara, što je dovelo do daljih evakuacija i velike štete, uključujući ostrvo Krf, Egio, Karistos, Thiva, Kalamata, Volos, Mesolongi i Domokos.

Izvor: FB Ministarstvo unutrašnjih poslova

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com