DruštvoVirus Korona

VASPITAČICE POMAŽU U KOVID BOLNICAMA: Rad sa decom zamenile brigom o kovid pacijentima

Vanja Stojanović i Anica Milošević su medicinske sestre vaspitači a svoja dosadašnja radna mesta u vrtićima PU „Pčelica“ i rad sa decom zamenile su radom u Kovid bolnici UKC Niš. One su deo tima od deset medicinskih sestara iz „Pčelice“ koje su vođene humanim pozivom koje su odabrale odlučile da priskiče u pomoć lekarima i medicinskim sestrama u crvenoj zoni, ali pre svega da se nađu pri ruci pacijentima koji vode svoju najvažniju životnu bitku.

Dobrovoljno su se prijavile da obuku skafandere i budu tamo gde je danas najteže biti ubeđene da njihova topla reč i osmeh mogu da znače pacijentima na putu ozdravljenja isto koliko i lekovi i reči lekara.

I Vanja i Anica se nisu pokajele zbog odluke koju su donele i da se ponovo pitaju učinile bi isto. Anici je ovo prvi boravak u crvenoj zoni, a za Vanju je ovo povratak jer je i tokom prošle godine bila sa najtežim kovid pacijnetima.

Vanja Stojanović

„Poziv za koji sam se opredelila sam po sebi podrazumeva da moram da budem uvek tamo gde je pomoć nekome najpotrebnija. U ovom trenutku to je kovid bolnica UKC i ja sam tu. Sama sam izabrala da se nađem u privim redovima u borbi protiv virusa korone i nikada se nisam pokajala zbog toga. Kada sam prvi put ušla u crvenu zonu bila sam zadužena za najstarije pacijente koji su stigli iz Gerontološkog centra u Nišu. Želela sam da tim  starim ljudima pomognem, da ih utešim toplim rečima, da im oteram strah, izmamim osmeh, da u našoj blizini osete sigurnost. Nameštala sam  sa koleginicima krevete, presvlačila ih, sređivala sobu“, kaže Vanja Stojanović.

Prvi put  je u kovid bolnici provela dve nedelje. Ni sada se nije dvoumila da se vrati. Straha nema jer ga zamenjuje želja da se pomogne pacijnetima.

„Kada prođem  dezobarijeru na ulazu u UKC ostavljam svoj život sa strane i jedina stvar o kojoj razmišljam je da pomognem pacijentima, da sve bude u najboljem redu i da se što pre vrate svojim  porodicama. Oni su željni tople reči, a kada nas vide osećaju se sigurnije“, dodaje Vanja.

Anica Milošević je prvi put u kovid bolnici UKC Niš a do pre nedelju dana družila se sa decom u vrtiću „Slavuj“ gde radi već šest godina. I ona se dobrovoljno javila da pomogne najtežim kovid pacijnetima.

Anica Milošević

„Želja da pomognemo ljudima kojima je ugrožen život nadjačava strah koji osećamo kada ulazimo u crvenu  zonu, a prisutan je i ne može se reći da se ne plašimo. Sa druge strane, poziv koji sam odabrala obavezuje me da pomognem ljudima kada je to potrebno“, kaže Anica i dodaje:

„Rad u vrtiću je u mnogome razlikuje od rada u Kliničkom centru. Deca iz vrtića nama prenose pozitivnu energiju jer su ona uvek pozitivna, a ovde smo mi te koje pacijentima dajemo tu energiju.Njima je potrebna pomoć i podrška u svakom smislu, od fizičke  do psihološke podrške i oni to od nas očekuju“.

Slabašna bakica koja bespomoćno leži u krevetu i želi samo da dobije čašu vode je slika koju Anica Milošević ne  može da izbriše iz sećanja.

„ Bila je toliko bespomoćna a u isto vreme me je toliko podsetila na moju baku da umalo nisam zaplakala.Ta slika mi se duboko urezala u pamćenje. Uvek ću se sećati tih ljudi koji  se zajadno sa lekarima bore za život i njihovih molbi da im pomognemo. Zbog toga mi je drago što sam sa njima jer im ulivam nadu i poverenje“, kaže Anica.

Kada u prolazu čuju da neko kaže da korona ne postoji one ne reaguju. Ne kažu ništa. Jedino žele da tu odsobu uhvate za ruku i povedu je sa sobom da samo tokom jedne smene budu sa njima u kovid bolnici.

„Kada bi vidili sve one slike koje mi vidimo nikada tako nešto više ne bi rekli“, kaže Anica i dodaje da će se uvek odazvati pozivu za rad u kovid bolnici kad god je to potrebno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com