Društvo

Vaskršnje radosti u porti Crkve Svetog Pantelejmona

Lazareva subota - Vrbic

Tradicionalno, u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, Gradska opština Pantelej organizuje višednevnu manifestaciju „Vaskršnje radosti na Panteleju“, u praznično uređenom i dekorisanom ambijentu unutar parkovskog prostora Crkve Svetog Pantelejmona.

Manifestacija sa višednevnim interaktivnim programom koji je namenjen deci sa Panteleja i čitavog grada traje od 8. aprila, „Lazareve subote“, popularne „Vrbice“ do 16. aprila, prvog dana Vaskrsa.

Nakon jutarnje liturgije i podele vrbovih venčića i zvončića deci koju tradicionalno okuplja ovaj popularni praznik, pozdravnu pesmu „Lazarica“ i nastup izvela je mlađa folklorna grupa KUD „Anćeli“.

U nastavku je usledio obilazak tematske postavke rukotvorina i praznične postavke „Uskršnjeg sela“, koje sadrži kreativne radionice i slobodne aktivnosti sa animatorima iz Udruženja „Mladi kreativci-Rastemo“ , Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ i Udruženja za zaštitu i odgoj životinja „ZOO Planet“, čija će kompletna postavka trajati i tokom čitave sedmice u susret Vaskrsu, prema interesovanju dece.

Lazareva subota u narodu znani praznik dečije radosti Vrbica u Gradskoj opštini Pantelej i ove godine tradicionalno je okupio u porti crkve Sv Pantelejmona ogroman broj pravoslavnih vernika. Predsednica Panteleja gospođa Nataša Stanković družila se svojim sugrađanima i čestitala predstojeće praznike svim pravoslavnim vernicima.

Uskršnje selo kao poklon Gradske opštine Pantelej, biće dostupno svima u porti crkve Svetog Pantelejmona do Uskrsa.

Na sam dan Vaskrsa biće postavljena specijalna humanitarna izložba uskršnjih jaja od čije će prodaje prilog ići NURDORU kao i svake godine.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button