Kultura

„Vaskrs na Moglenu“ premijerno večeras u Narodnom pozorištu

„Vaskrs na Moglenu“ naziv je melodrame koja će večeras premijerno biti igrana u niškom Narodnom pozorišu od 20 časova.

Tekst i režiju potpisuju prvaci drame niškog Narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović i Dejan Cicmilović. Predstava se realizuje u produkciji „Niški svici“, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Oslanjajući se na događaj opisan u romanu Stevana Jakovljevića “Srpska trilogija”, tekst predstave je proizašao iz jedne ratne epizode, koja se odigrala 5. maja 1918. godine na Solunskom frontu, kada su, na trenutak puške zanemele, a iz svojih rovova izašli srpski i bugarski vojnici i jedni drugima čestitali najradosniji hrišćancki praznik, Vaskrs.

Foto: S.P.

Kao narod, iza sebe imamo onoliko ratova, ali bez obzira na velike politike, ideje, teme kampanje, agitacije i ispiranje mozga malom čoveku koji je uvek žrtva i nikako da nađe senku u koju će da se skloni, siguran sam da ono ljudsko u svima nama kad tad izađe na videlo. Ideja nam nije bila da scenski rekonstruišemo jedan istorijski događaj. Ovo je više priča o praštanju, ljudskosti i plemenitosti malog čoveka, koga godine mržnje i stradanja nisu onečovečile. U fokusu jesu karakteri, osećanja i razmišljanja malih ljudi, ratnika sa obe strane, njihovih želja i potreba da popričaju o svemu samo ne o ratu. Kako Jakovljević u svom romanu navodi, pričali su o kući, hrani, svojim porodicama, nudili jedni druge hranom i duvanom“, objašnjava autor teksta Aleksandar Mihailović.

Nas dvojica se ne poznajemo dugo. Samo trideset godina“, šaljivo započinje svoju priču Dejan Cicmilović koji režira predstavu „Vaskrs na Moglenu“.

Foto: S.P.

Kada imate dobar tekst lako je napraviti dobru predstavu. Ovo je treći komad koji je Aleksandar napisao u kome ja učestvujem i kao reditelj i kao glumac. Režiranje njegovih tekstova je uživanje. Osobenost njegovih komada je u tome što on u jedan društveni i vremenski kontekst ubacuje obične, kako on kaže, male ljude, sa kojima živimo, i to je osnovni razlog što uvek zavolim svoje uloge. Vaskrs na Moglenu je jedna topla, ljudska priča koja u sebi ima i elemente ljubavne priče koja se prožima kroz živote ostalih likova. Mislim da smo uradili dobar posao i da će se publici dopasti“, kaže Dejan Cicmilović.

Pored Aleksandra i Dejana, jedina ženska uloga poverena je Aleksandri Arizanović, mladoj glumici iz Kraljeva.

Predstava će biti izvedena dvojezično, a bugarskog vojnika igra Aleksandar Mihailović koji je za potrebe ove predstave morao da nauči bugarski jezik.

Foto: S.P.

Nas troje tumačimo likove koji su iz različitih krajeva Balkana. Aleksandrin lik je poreklom iz Grčke, Dejan igra Milisava Jovanovića kožarskog trgovca iz Niša, a ja sam Jordan Nikolov učitelj iz Vidina, pa se može reći da je ovo trojezična predstava. Budući da predstava ima dozu dokumentarističnog, prosto je bila greota da se propusti prilika da ne pomešamo dva slovenska jezika, koji su vrlo bliski. U želji da predstava dobije na autentičnosti, savladao sam ceo tekst na bugarskom jeziku, koji, moram da istaknem, nikada nisam govorio“, ističe Mihailović.

Po Mihailovicevom tekstu „Vaskrs na Moglenu“, u planu je i snimanje filma srpsko-bugarske koprodukcije, koji bi režirao Emil Mihov reditelj iz Bugarske. Saznajemo da je produkcija u pripremi a kada će pasti prva klapa, najviše zavisi od novca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com