Virus KoronaZdravlje

Vakcinisano 70.000 stanovnika Niša

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan izjavio je danas da je u tom gradu vakcinu protiv korona virusa primilo oko 70.000 gradjana i rekao da se nada da će do 1. maja vakcinu primiti 120.000 Nišlija.

 

“Sa 120.000 vakcinisanih gradjana mi ćemo stvoriti jedan kolektivni imunitet koji će omogućiti da privreda mnogo bolje radi”, kazao je Jerkan.

Podsetio je da grad Niš ima nešto više od 230.000 punoletnih gradjana, a da je trenutno dve doze vakcine protiv korona virusa primilo 20 odsto gradjana, a prvu dozu 30 odsto.

Istakao je da niški Dom zdravlja ima sve vrste vakcina i najavio da će zdravstveni timovi i naredne nedelje nastaviti da obilaze stanovnike niških sela i zaposlene u fabrikama, a nastaviće se i vakcinacija na punktovima Doma zdravlja.

Jerkan je danas sa predstavnicima niške privredne komore, komore Severne Makedonije i gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski obišao punk Doma zdravlja u hali “Čair” na kome će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana vakcinu primiti 2.000 gradjana Severne Makedonije.

Jerkan je istakao da je epidemiološka situacija u Nišu ozbiljna.

“Situacija je ozbiljna jer nismo sretenjske praznike dobro iskoristili. Zapravo, neko ih je dobro iskoristio, ali je završio u bolnici. Kada je gradski Krizni štab apelovao da se ne ide na skijanje i na izlete, niko nije poslušao”, naglasio je Jerkan.

Dodao je da je broj obolelih u Nišu naglo krenuo da raste nedelju dana nakon praznovanja.

“Do 23. februara u ambulantama smo imali dnevno oko 500 pregleda, a sada smo došli do 2.700 i 3.000 pregleda. Svakoga dana imamo preko 700 prvih pregleda, a 350 do 400 novih pozitivnih pacijenata”, istakao je Jerkan.

Kazao je da je Dom zdravlja odlično organizovan i opremljen za rad u uslovima epidemije, ali problem predstavlja umor zaposlenih.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da su grad i Dom zdravlja organizovali zajedno vakcinaciju stanovnika 20 niških sela, a organizovano su vakcinisani i zaposleni u kasarnama, školama, Gradskoj upravi, javno komunalnim preduzećima i ustanovama, vozači i kondukteri u gradskom prevozu.

Ona je kazala da se za vakcinaciju do sada prijavilo i 500 radnika velikih stranih kompanija, kao i da će grad sve što može da učini po pitanju zakupa i odredjenih taksi kako bi maksimalno pomogao turističkim agencijama i ugostiteljima.

Rekla je da će se predstavnici grada na sednici Kriznog štaba založiti da se ugostiteljima dozvoli da otvore letnje bašte ugostiteljskih objekata, ukoliko još ne mogu u potpunosti da počnu da rade.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sretenjski praznici su bili pre mesec i po o cemu ovaj, inkubacija virusa je tri do sedam dana a ne skoro dva meseca.Vidi se da treba da ide u penziju, naucio pesmicu na pamet pa ne ponavlja.Jel ce i za prvomajske praznike da prica o sretenju.Za to sto je naucio na pamet sta da prica sebi hop dnevnica subota a radnicima nista, malo da se zaraduju, kazu dali smo a to sto nije placeno sve a milionske fakture su za covid i vakcinaciju.More, treba neko tuzbu da pusti, revizija pa da se opamete i Jerkan i Danijela a ne korenje pustili u fotelje i samo se bahate nad radnicima.Raspored u 22h uvece, niko ne zna nista,ajd da su placeni pa u redu ali ni to.Ako neko iz SNS cita stanite vise na put molim vas,preterali su

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com