Virus Korona

Vakcinacija dece poželjna, posebno onih sa hroničnim bolestima

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da roditelji ne treba da imaju dilemu da li deca starija od 12 godina treba da se vakcinišu protiv korona virusa tokom školske godine i u vreme kada je epidemija u punom jeku.

“Nema razloga da deca ne prime vakcinu, zapravo, vrlo je važno da što više dece vakcinišemo i zaštitimo ih u narednom periodu. Vakcinacijom bi stvorili vakcinalni bedem za širenje epidemije”, rekao je Tiodorović.

Preporuka je da deca koja imaju komorbiditete, i koja su najviše ugrožena, budu što pre vakcinisana jer će njima oboljevanje od kovida doneti još veće probleme, čak i ugroziti život. Prema njegovim rečima, vakcinacija dece treba da se obavlja uz mišljenje izabranog pedijatra i saglasnost roditelja.

“Ja sam na tom stanovištu i ne prihvatam obaveznu vakcinaciju dece protiv kovida. To ćemo videti, moža će to biti jednog dana, kao što sada imamo obaveznu vakcinaciju dece protiv 11 bolesti. Takav stav je raširen u svetu, a takav je i stav naših pedijatara”, izjavio je Tiodorović.

Kako je kazao, polazak dece u školu nosi odredjeni rizik od oboljevanja, ali je bilo zaista neophodno da škola krene “normalno” iz mnogih razloga.

“Brojni su razlozi da se nastava normalno odvija, ne samo zdravstveni, već i socijalni, psihološki. Pokazalo se i da onlajn nastava ne daje to što treba da da ni po kvalitetu ni po kvanitetu, kao redovna nastava”, rekao je Tiodorović.

On je apelovao na roditelje da ne dozvole da deca dolaze na nastavu ukoliko u porodici ima obolelih od korona virusa, već da sedam do deset dana budu kod kuće i nastavu prate onlajn.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com