Zdravlje

VAKCINA PROTIV BAKTERIJE PNEUMOKOK: Mogu da prime i starija deca ako lekari to procene

Vakcina protiv bakterije pneumokok, koja štiti od ozbiljnih bolesti, poput zapaljenja pluća, uva i sinusa, obavezna je za decu rođenu od 1. januara 2018. godine i mlađu. Ovu vakcinu o trošku države mogu da prime i stariija deca ukoliko doktori procene da im je ona potrebna.

“Postoji jasno stručno metodološko upustvo vezano za sve vakcine, pa i za ovu. Kada su u pitanju deca starijeg uzrasta, znači starija generacija, ukoliko postoje indikacije koje su u sklopu stručnog metodiloškog upustva izabrani pedijatar će ili sam, ili u konsultaciji sa subspecijalistima iz Kliničkog centra, da preporuči vacinu takvoj deci koja ispunjavaju indikacije. To može da uradi i sam pedijatar ukoliko dete ima određene bolesti koje su u sklopu indikacija navedenih u stručno metodološkom upustvu”, kaže dr Snežana Zdravković, načelnica Odeljenja Pedijatrije Doma zdravlja Niš.

Iako je još rano govoriti o delovanju vakcine kod dece koja su vakcinisana, lekari očekuju da će reakcije biti pozitivne.

“Imamo zaista jako pozitivnih iskustva kada je u pitanju ova vakcina. Možda je potrebno još vremena da bi smo imali neke rezultate koji su vezani za smanjenje broja respiratornih infekcija izazvanih pneumokokom, ali svakako da, po nekom mom ličnom iskustvu, ova generacija dece ređe oboljeva od respiratornih infekcija kojih je ranije bilo više”, dodaje dr Snežana Zdravković

Nakon što je vakcina protiv pneumokok bakterije postala obavezna za decu rođenu 2018. i mlađu, interesovanje roditelja koji žele da vakcinišu decu je povećano.Mnogi od njih su spremni i sami da nabave ovu vakcinu, ali to zabranjeno.

“Vrlo često se i ranije, kada se vakcina kupovala, nije znalo da li je ispoštovan hladni lanac, uslovi čuvanja te vaccine, tako da je ponekad i rizik dati takvu vakcinu da ne bi došlo do naknadnih komplikacija i neželjenih reakcija. Država je propisala uslove držanja i davanja vakcina, a to podrazumeva da država garantuje samo za one vaccine koje su iz centralne distibucije”, objašnjava dr Snežana Zdravković.

Bakterija pneumokok prenosi se kašljanjem, kijanjem ili dodirivanjem zaraženih predmeta, a potom unošenjem u organizam preko usta ili nosa. Najčešće izaziva zapaljenje srednjeg uha, sinusa i bronhitis, ali je opasna jer je uzročnik i životno ugrožavajućih bolesti kakve su upala pluća, meningitis i sepsa. U lečenju pneumokoknih infekcija se uobičajeno koristi antibiotska terapija, ali se, zbog rastuće neosetljivosti bakterija na njih, prvenstveno preporučuje prevencija vakcinacijom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com